Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

NARODOWE MUZEUM MORSKIE W GDAŃSKU

Witam!

Coś lekkiego z ciekawości co szanowne grono MAX3D powie:)

Wykonane na seminarki na WARCH PG.

Miało być przyjemnie i szybko.

Działka przeznaczona przez Narodowe Muzeum Morskie (NMM) do zaprojektowania przestrzeni pod wielkogabarytowe eksponaty znajduje się w miejscu szczególnym – na Gdańskiej Ołowiance, przy Motławie, w bliskim sąsiedztwie Żurawia oraz z Gdańską Filharmonią tuż „za płotem”. Ta filia muzeum w naszym założeniu nie może być jedynie budynkiem dla eksponatów, ale powinna również stworzyć przestrzeń skupiającą ludzi, ponieważ powstająca obecnie promenada wzdłuż brzegu Ołowianki zapewni jedynie ich przepływ, a my chcemy ich na chwilę zatrzymać i zaprosić do środka. BLA BLA BLA

ARCH+CG

Marlena Ratajska i Michał Baurycza

MAX, V-RAY, PS, AutoCAD

PLAC_B.jpg

PLAC3_02.gif

ZT.jpg

DSCN0845_idea2%20%283%29.jpg

PANORAMA_02.jpg

PANORAMA_02%20%282%29.jpg

c6.jpg

c5.jpg

c1.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Az specjalnie się zalogowałem żeby podzielić się moim zachwytem.

Cholernie mi się podoba ta bryła od strony rzeczki/kanału. Zajebiście tam pasuje, uzupełnia i dodaje mega charakteru.

Z tymi dwoma budynkami tworzy bardzo fajny układ.

Co do kwestii technicznych to się nie wypowiadam, bo nie moja działka, ale w tym pierwszym widoku razi trochę ten..nie wiem co to, jakies chwaszcze, krzak wielki - trudno nazwać to architekturą zieleni.

Edytowane przez STRZYG

Napisano
  • Autor
Az specjalnie się zalogowałem żeby podzielić się moim zachwytem.

Cholernie mi się podoba ta bryła od strony rzeczki/kanału. Zajebiście tam pasuje, uzupełnia i dodaje mega charakteru.

Z tymi dwoma budynkami tworzy bardzo fajny układ.

Co do kwestii technicznych to się nie wypowiadam, bo nie moja działka, ale w tym pierwszym widoku razi trochę ten..nie wiem co to, jakies chwaszcze, krzak wielki - trudno nazwać to architekturą zieleni.

No własnie ten wielki chaszcz to jest proszę ciebie jakieś tam awaryjne ujecie wody i jest otoczone o takim właśnie krzakami, chociaż dodałem im trochę dramatyzmu bo w rzeczywistości wyglądają nijako. Generalnie obszar nie do ruszenia wiec został jak jest ;p

Napisano

Architektura bryły budynku bardzo na plus, lubie prostotę z własnym charakterem . Ogólna wizka, materiały i klimat są super.

Nie pasuje mi jednak kompozycja za zdjęciem. Po pierwsze zdjęcie jest ze poziomu człowieka a wizka wydaje się być z poziomu krawędzi podcienia co w połączeniu z układem zbiegów daje wrażenie przechylania się w lewo.

Po drugie połączenie prostolinijnej perspektywy z panoramą nie wyszło tu dobrze. Jeżeli chcesz udawać ultra szeroki kąt to obraz na krawędziach musi być bardziej rozciągnięty w poziomie. Widać to dobrze na gifie z etapów powstawania gdy przed korektą samochód z lewej jest szerszy (a wg mnie powinien być jeszcze bardziej rozciągnięty, tak samo prawa strona).

Ale to tylko techniczne gadanie, liczy się ogólne wrażenie , które tu wygrywa.

Napisano
  • Autor

Zgadzam sie z Toba w 100%, generalnie perspektywa sypie sie na calego jak sie przyjzec:)

Tyle, ze wlasnie techniczny aspekt uzyskania realizmu tego typu byl dla mnie zawsze na drugim miejscu (po trochu dlatego, ze w swojej niezdarnosci specjalnie tego nie analizuje, choc powinienem) najwazniejsza w calym obrazku jest jego intencja i intencja architektury, wg mnie wszystko moze byc klamstwem: zbiegi,swiatlo,cienie,przeziernosc materialow itd. byle budowalo to pewna intencje. Fotorealizm w jakiejkolwiek postaci jest istotny ale nie na etapie projektowania i dochodzenia do koncowego rezultatu.

Napisano

Musze jeszcze dodać, że po przyjrzeniu się przekrojowy z bechance po prostu rozwaliła mnie idea przeszkleń na elewacji od strony rzeki. Form Follows Function w najczystszej postaci, piękne, gratuluje.