Daffsm Napisano 3 Listopad 2014 Napisano 3 Listopad 2014 Cześć, zastanawia mnie z jakich programów dodatkowych do 3D korzystają profesjonaliści(z naciskiem na gameart). Nie chodzi mi o główne softy jak Maya/3ds i np. ZBrush/Mudbox, mam na myśli programy, które ułatwiają i przyśpieszają prace lub są po prostu przydatne. Pytam z czystej ciekawości. Np. malowanie tekstur. Natknąłem się na program Mari, co o nim sądzicie? Drugi, o którym wiem i chciałbym wiedzieć czy warto zwracać na niego uwagę jest program Marevlous Designer. Jest coś jeszcze(wartego uwagi)?
Ajgor Napisano 4 Listopad 2014 Napisano 4 Listopad 2014 Photoshop? Cała kolekcja programów do trackingu (BouJou, PFTrack, Syntheyes), Poser, UVLayout pro? Tak mi sie przypomniały te programy (sam ich nie używam, ale też i maxa już nie mam bo się licencja skończyła).
Azbesty Napisano 4 Listopad 2014 Napisano 4 Listopad 2014 softy od quixela, substance designer itp... Mari? jeśli jesteś texture artist to why not.. ale dla samego siebie kupować licencję jak cię stać to droga wolna :D nie wiem jak wygląda malowanie w max'ie ale w blenderze w zupełności wystarcza... Marvel jak robisz wizki to przydatny do robienia łóżek poduszek i tym podobnych. nie ma sobie tutaj równych :P
skalpel3d Napisano 5 Listopad 2014 Napisano 5 Listopad 2014 Przydatne do tworzenia map proceduralnych do shaderów crazy bump /shadermap , zasadniczo jakiś kombajn do postprodukcji jak darmowy gimp, czy odpłatne photoshop lub after effects. Na pewno warto zaprzyjaźnić się z jakimś generatorem zielska jak np Speedtrees Marevlous Designer jak najbardziej warto się go nauczyć i na pewno ci się przyda, nie szufladkując go tak jak kolega powyżej jest to ogólnie i uproszczając symulator szmat ;) Program zasadniczo powstał na potrzeby symulacji i animacji ubrań wykorzystywanych tak w game arts jak animacji i filmowych efektach komputerowych, skutkiem ubocznym działania już samych użytkowników jest tworzenie "pościeli" na potrzeby wizualizacji produktowej czy też architektonicznej ;)
Rekomendowane odpowiedzi