Skocz do zawartości

Nowa polityka Autodesk i przymusowy upgrade licencji.

Krs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

prawdopodobnie wielu z was będzie miało podobny dylemat i przemyślenia na ten temat więc zacznę.

Co myslicie o o obecnym podejsciu Autodesku do wersji Maxa? Sam używam teraz 3dsmax design 2011+ vray.W sumie bylem do tej pory zadowolony tym bardziej ze wszyscy znamy podejscie Autodesk do "rewolucyjnych" nowych funkcji z kazda kolejna wersja.Zatem olałem subskrypcje i upgrady ale zaczynam sie powoli godzic z myslą że jesli chce byc w grze w przyszlosci bede musial ulec presji i zaplacic za upgarde do wersji aktualnej.Autodesk udupi mnie na wersji 2011 jesli nie zaplace.A maili od dostawców oprogramowania z propozycja atualizacji w mojej skrzynce coraz wiecej...

• Odpowiedzi 22
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Reynevan nie wymienilem Blendera, tylko Cinema i Modo. To komercyjne softy jak Max, tylko lepiej rozwijane, nie wiem o co ten bol dupki. Autor watku sie pytal co myslimy o polityce Autodesku, wiec zgodnie z tematy sie wypowiadam.

PS. Nie jestem fanboyem blendera jak Azbesty ani fanatykiem maxa jak Reynevan. Uzywam obu tych programow, choc umysl mam otwarty na inne rozwiazania i nie zaprzedalem duszy zadnej z firmy/fundacji.

Zacznij płacić subskrypcje, albo po prostu przesiadka na inny soft cię będzie czekać, tez popieram pomysł C4D/Modo a jeśli zajmujesz się architektura to jeszcze Rhino. Fanboyom wszelkiej maści trzeb podziękować za wszczynanie zbędnych dyskusji :) Przydałby się wirtualny Narrenturm na forum :)

Edytowane przez skalpel3d

a gdzie ja napisałem cokolwiek na temat tego programu? lolz :X

po prostu śmieszy mnie to że kiedy były dyskusje/awantury/beka. To cena maxa nie była żadnym problemem bo zwraca się przecież w jednym zleceniu czy też studio mi kupi. i tak dalej.. A jak przychodzi co do czego to nagle nie jest tak kolorowo :P

Kolorowo nie jest przy nowych patentach autodeska dla tych którzy nie mają subskrypcji cała reszta nie będzie narzekać bo nie mają na co :) a cena subskrypcji to naprawde jest jeden projekt http://sklep.pccpolska.pl/pl/3ds-max/14-3ds-max-subskrypcja-odnowienie-1-rok.html

Z reszta zaraz się zacznie taka sama gadka na temat pomysłów na corone komercyjna :)

W każdym temacie tego typu widzę Reynevan'a i Azbest'ego, którzy kłócą się z powodu softów...A na forum zaglądam od niedawna. Kiedy to się zaczęło?;p

Jeśli twój przyszły pracodawca i jego studio nie pracuje na 3ds, zmieniaj soft. Ja zapewne wybrałbym C4D(lub został przy Blenderze) gdyby nie wcześniej wspomniany powód.

Dzieki za aktywna dyskusje:-)

Problem jednak w tym ze nie majac subskrypcji przez ostatnie 3 lata musze jednorazowo wylozyc na stol ok 12k bo taka podano mi cene za przeskok z v2011 do v2015 a to juz boli. Jestem architektem, grafika 3d to moje 2pole dzialania wiec dzialam glownie w archwiz.

Nie jestem psychofanem maxa, chetnie ucze sie nowego softu ale jednak raz juz wylozylem sporo kasy, czuje sie w miare pewnie w maxie i na pewno bede w przyszlosci mial z nim stycznosc. Wydaje sie ze sa 2 opcje: przesiadka(tu tez trzeba zainwestowac) lub przelknac zabe i wylozyc kase.

w jakim sofcie projektowym pracujesz?

Dla przykładu http://it-serwis.pl/product-pol-132-Cinema-4D-Visualize-R16.html całkowicie wystarczająca wersja c4d dla osoby zajmującej się wizualizacjami architektonicznymi

lub http://online.bardins.pl/index.php?d=promocje

Szczególnie że w przypadku C4D masz aktualnie jak w maxie darmową corona renderer, a nawet jak już wejdzie wersja komercyjna to ma być w sumie niewielki koszt miesięcznego użytkowania tego renderera

Edytowane przez skalpel3d

Raczej standardowy zestaw: autocad, sporadycznie revit i wlasnie max.

Kompatybilnosc tych programow tez ma znaczenie. Gdybym decydowal sie na c4d prwdopodobnie wchodzilby w gre tez zakup vraya. Czy migracja na modo/c4d dla kogos uzywajacego dotad max+vray bylaby ciezka?

Spróbuj Corony jako renderera a szczerze mówiąc nie będziesz miał ochoty wracać do vray :) Nie wiem jak modo, ale w przypadku c4d nie miałem żadnych problemów z przesiadką, po wieloletnim użytkowaniu maxa, inna sprawa że lubię prace w photoshopie i jego filozofie, a cinema ma bardzo zbliżona filozofie pracy właśnie do niego. Nie powinieneś mieć problemów z przesiadka ogólnie na inny soft, jeśli już masz doświadczenie na maxie, kłopotliwe może być przystosowanie się do interfejsu, ale to nie jest problematyczne, bo zasadniczo możesz pobrać te softy w wersjach trialowych i sobie protestować co ci odpowiada i pasuje do pracy.

Co do programów projektowych to będziesz w tej samej sytuacji co z maxem jeśli nie masz subskrypcji na nie

Dzieki za rady skalpel. Moze faktycznie to dobra okazja zeby sprobowac czegos nowego. Pobawie sie trialem i zobaczymy.skoro piszesz ze c4d to zblizona filozofia do ps to dobrze rowniez dla mnie. Corona jak widze zdobywa coraz wiecej zwolennikow.

Co do corony to nie ma co się dziwić prędkość, jakość, świetna kontrola oświetlenia, łatwość tworzenie shaderów , koniec z walka z subdividami i czasami renderingów w nieskończoność to są jej atuty i to co tak przyciąga do pracy z nią, no i jak na razie to że jest darmowa :) Dwa forum corony gdzie masz możliwość pogadania z twórcami

Faktycznie bracia czescy tryskaja entuzjazmem. Miejmy nadzieje ze wraz z sukcesem sytuacja sie nie pogorszy. Po twojej rekomendacji i obejrzeniu galerii nie pozostaje nic innego tylko wyprobowac.thnx!

A po co się zastanawiasz nad zmianą? Ja pracowałem w firmie na wersji 2008. Jeszcze w zeszłym roku. Jedyny problem był z kupionymi modelami, trzeba było ładować obj i ustawiać materiały. Nie dało się od razu wrzucić vray'owego gotowca. A polityka zarówno autodesku jak i chaos group to typowe dojenie klienta. Szczególnie Chaos, który od wersji Vray 3.0 karze Sobie płacić za licencję na serwery. Sick!

Edytowane przez PurePixel