Napisano 5 Listopad 201410 l Cześć. prawdopodobnie wielu z was będzie miało podobny dylemat i przemyślenia na ten temat więc zacznę. Co myslicie o o obecnym podejsciu Autodesku do wersji Maxa? Sam używam teraz 3dsmax design 2011+ vray.W sumie bylem do tej pory zadowolony tym bardziej ze wszyscy znamy podejscie Autodesk do "rewolucyjnych" nowych funkcji z kazda kolejna wersja.Zatem olałem subskrypcje i upgrady ale zaczynam sie powoli godzic z myslą że jesli chce byc w grze w przyszlosci bede musial ulec presji i zaplacic za upgarde do wersji aktualnej.Autodesk udupi mnie na wersji 2011 jesli nie zaplace.A maili od dostawców oprogramowania z propozycja atualizacji w mojej skrzynce coraz wiecej...
Napisano 5 Listopad 201410 l nie wiem w czym problem przecież wszyscy na tym forum krzyczeli że cena maxa to nie problem bo się zwraca po 1 2 zleceniach więc..? Co za problem zrobić upgrade...
Napisano 5 Listopad 201410 l Banderowcy jak zwykle pomocni... Ciekawy jestem czy na forum blendera ktos namawia innych na zmienienie programu.
Napisano 5 Listopad 201410 l Reynevan nie wymienilem Blendera, tylko Cinema i Modo. To komercyjne softy jak Max, tylko lepiej rozwijane, nie wiem o co ten bol dupki. Autor watku sie pytal co myslimy o polityce Autodesku, wiec zgodnie z tematy sie wypowiadam. PS. Nie jestem fanboyem blendera jak Azbesty ani fanatykiem maxa jak Reynevan. Uzywam obu tych programow, choc umysl mam otwarty na inne rozwiazania i nie zaprzedalem duszy zadnej z firmy/fundacji.
Napisano 5 Listopad 201410 l Zacznij płacić subskrypcje, albo po prostu przesiadka na inny soft cię będzie czekać, tez popieram pomysł C4D/Modo a jeśli zajmujesz się architektura to jeszcze Rhino. Fanboyom wszelkiej maści trzeb podziękować za wszczynanie zbędnych dyskusji :) Przydałby się wirtualny Narrenturm na forum :) Edytowane 5 Listopad 201410 l przez skalpel3d
Napisano 5 Listopad 201410 l A ja Moda i (werble) Blendera. Nikogo namolnie nie namawiam do maxa jak wy.
Napisano 5 Listopad 201410 l a gdzie ja napisałem cokolwiek na temat tego programu? lolz :X po prostu śmieszy mnie to że kiedy były dyskusje/awantury/beka. To cena maxa nie była żadnym problemem bo zwraca się przecież w jednym zleceniu czy też studio mi kupi. i tak dalej.. A jak przychodzi co do czego to nagle nie jest tak kolorowo :P
Napisano 5 Listopad 201410 l Już nie przesadzajmy z tą ceną subskrypcji. 2K rocznie, jeżeli program jest sensownie wykorzystywany to znowu nie taki wielki koszt. Co innego jeżeli ktoś częściej używa do hobby albo za nisko wycenia wykonywane zlecenia.
Napisano 5 Listopad 201410 l Kolorowo nie jest przy nowych patentach autodeska dla tych którzy nie mają subskrypcji cała reszta nie będzie narzekać bo nie mają na co :) a cena subskrypcji to naprawde jest jeden projekt http://sklep.pccpolska.pl/pl/3ds-max/14-3ds-max-subskrypcja-odnowienie-1-rok.html Z reszta zaraz się zacznie taka sama gadka na temat pomysłów na corone komercyjna :)
Napisano 5 Listopad 201410 l W każdym temacie tego typu widzę Reynevan'a i Azbest'ego, którzy kłócą się z powodu softów...A na forum zaglądam od niedawna. Kiedy to się zaczęło?;p Jeśli twój przyszły pracodawca i jego studio nie pracuje na 3ds, zmieniaj soft. Ja zapewne wybrałbym C4D(lub został przy Blenderze) gdyby nie wcześniej wspomniany powód.
Napisano 5 Listopad 201410 l Tylko ze 2 wymienilismy ze soba zdania w postaci spamu.... Widocznie malo wchodzisz.
Napisano 5 Listopad 201410 l PAX,PAX,PAX na forum :) i niech każdy tworzy w tym w czym mu jest dobrze tworzyć
Napisano 5 Listopad 201410 l Autor Dzieki za aktywna dyskusje:-) Problem jednak w tym ze nie majac subskrypcji przez ostatnie 3 lata musze jednorazowo wylozyc na stol ok 12k bo taka podano mi cene za przeskok z v2011 do v2015 a to juz boli. Jestem architektem, grafika 3d to moje 2pole dzialania wiec dzialam glownie w archwiz. Nie jestem psychofanem maxa, chetnie ucze sie nowego softu ale jednak raz juz wylozylem sporo kasy, czuje sie w miare pewnie w maxie i na pewno bede w przyszlosci mial z nim stycznosc. Wydaje sie ze sa 2 opcje: przesiadka(tu tez trzeba zainwestowac) lub przelknac zabe i wylozyc kase.
Napisano 5 Listopad 201410 l w jakim sofcie projektowym pracujesz? Dla przykładu http://it-serwis.pl/product-pol-132-Cinema-4D-Visualize-R16.html całkowicie wystarczająca wersja c4d dla osoby zajmującej się wizualizacjami architektonicznymi lub http://online.bardins.pl/index.php?d=promocje Szczególnie że w przypadku C4D masz aktualnie jak w maxie darmową corona renderer, a nawet jak już wejdzie wersja komercyjna to ma być w sumie niewielki koszt miesięcznego użytkowania tego renderera Edytowane 5 Listopad 201410 l przez skalpel3d
Napisano 5 Listopad 201410 l Autor Raczej standardowy zestaw: autocad, sporadycznie revit i wlasnie max. Kompatybilnosc tych programow tez ma znaczenie. Gdybym decydowal sie na c4d prwdopodobnie wchodzilby w gre tez zakup vraya. Czy migracja na modo/c4d dla kogos uzywajacego dotad max+vray bylaby ciezka?
Napisano 5 Listopad 201410 l Spróbuj Corony jako renderera a szczerze mówiąc nie będziesz miał ochoty wracać do vray :) Nie wiem jak modo, ale w przypadku c4d nie miałem żadnych problemów z przesiadką, po wieloletnim użytkowaniu maxa, inna sprawa że lubię prace w photoshopie i jego filozofie, a cinema ma bardzo zbliżona filozofie pracy właśnie do niego. Nie powinieneś mieć problemów z przesiadka ogólnie na inny soft, jeśli już masz doświadczenie na maxie, kłopotliwe może być przystosowanie się do interfejsu, ale to nie jest problematyczne, bo zasadniczo możesz pobrać te softy w wersjach trialowych i sobie protestować co ci odpowiada i pasuje do pracy. Co do programów projektowych to będziesz w tej samej sytuacji co z maxem jeśli nie masz subskrypcji na nie
Napisano 5 Listopad 201410 l Autor Dzieki za rady skalpel. Moze faktycznie to dobra okazja zeby sprobowac czegos nowego. Pobawie sie trialem i zobaczymy.skoro piszesz ze c4d to zblizona filozofia do ps to dobrze rowniez dla mnie. Corona jak widze zdobywa coraz wiecej zwolennikow.
Napisano 5 Listopad 201410 l Co do corony to nie ma co się dziwić prędkość, jakość, świetna kontrola oświetlenia, łatwość tworzenie shaderów , koniec z walka z subdividami i czasami renderingów w nieskończoność to są jej atuty i to co tak przyciąga do pracy z nią, no i jak na razie to że jest darmowa :) Dwa forum corony gdzie masz możliwość pogadania z twórcami
Napisano 5 Listopad 201410 l Autor Faktycznie bracia czescy tryskaja entuzjazmem. Miejmy nadzieje ze wraz z sukcesem sytuacja sie nie pogorszy. Po twojej rekomendacji i obejrzeniu galerii nie pozostaje nic innego tylko wyprobowac.thnx!
Napisano 25 Listopad 201410 l A po co się zastanawiasz nad zmianą? Ja pracowałem w firmie na wersji 2008. Jeszcze w zeszłym roku. Jedyny problem był z kupionymi modelami, trzeba było ładować obj i ustawiać materiały. Nie dało się od razu wrzucić vray'owego gotowca. A polityka zarówno autodesku jak i chaos group to typowe dojenie klienta. Szczególnie Chaos, który od wersji Vray 3.0 karze Sobie płacić za licencję na serwery. Sick! Edytowane 25 Listopad 201410 l przez PurePixel