Napisano 20 Styczeń 201510 l Bardzo często używałem sobie Transpose Mastera do przeskalowywania postaci które składały się z wielu subtooli. W ostatnim przypadku przy którym mam do czynienia, zauważyłem że po powrocie do orginalnych subtooli po wciśnięciu Tpose/SubT .... Coś jest nie tak z ich wyglądem. Mają taki jak by ostrzejszy wygląd, większą ostrość przy wgłębieniach i uwypukleniach. Pierwszy raz mam taki przypadek. Kombinowałem jak się tego pozbyć i nic nie wskórałem. Orientuje się ktoś coś?
Napisano 20 Styczeń 201510 l Autor Nic a nic. Przeskalowałem to na hama kasując wcześniej wszystkie niższe poziomy subdivów i potem rekonstruując je. Niby wszystko ok, ale z kolei pędzle w ZBrushu działają mi teraz dziwnie. Np. nie da się dostatecznie małego pędzla ustawić itd. No dobra. Jest jakaś określona skala dla obiektów ZBrusha? Chciałem mieć to zsynchronizowane w tym co mam w MODO na jego skali wymiarowej, ale widzę że mija się to z celem. Dynamesh też nie działa już teraz jak należy bo pewnie zbyt mała skala jest.
Napisano 20 Styczeń 201510 l Jest jakaś określona skala dla obiektów ZBrusha?Niestety jest, i nie da się jej ustawić w żadnych opcjach. Możesz najwyżej przeskalować obiekt za pomocą Deform-> Unify żeby ci się dopasował do tej skali, ale nie w drugą stronę. Deformacje i pędzle mogą się dziwnie zachowywać jeśli skala mesha jest za duża lub za mała w zbrushowych jednostkach.
Napisano 20 Styczeń 201510 l Autor Kumam. Ja zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz. Jak wyzeruję w zakładce Tool/Export/Scale oraz Offset, to nie robią mi się błędy w geometrii po wciśnięciu Tpose/SubT ale...... Na rozmiar pędzla w trybie Dynamic nie mogę wpłynąć aby był nieco mniejszy. Chyba że jest taka opcja? Utrudnia mi to robotę bo pracuję nad modelami dzieci i chcę zachować skalę względem dorosłych których już mam.