Napisano 12 Luty 201510 l Cześć!, To jest mój pierwszy post na forum > zacząłem ostatnio przygodę z vray'em na sketchup'a. Modeluję aktualnie istniejący już dom w Walencji. Chciałbym na jego podstawie nauczyć się 'dobrego wizkowania' i wrzucić do portfolio... Model nie jest jeszcze dopracowany w detalu, również brakuje mebli itp. 1. Moim pytaniem na tym etapie jest skąd wzięły się te smugi na ścianach (szczególnie po prawej na górze viski), i jak można je wyeliminować w vray/sketchup. 2. Jak zwiększyć nasłonecznienie wewnątrz domu przy świetle dziennym? (w tym przypadku mocno rozjaśniłem w photoshopie) Z góry dzięki za pomoc, :cool: pozdrawiam, mm
Napisano 12 Luty 201510 l Witam, nie znam się totalnie na wizualizacji wnętrz:D ale mogę Ci jedno powiedzieć.. :D wrzucaj zdj na jakąś stronę, a potem przy komentowaniu kliknij w "wstaw obrazek" i tam wklej direct link do zdjęcia:D Pozdrawiam i życzę powodzenia;)
Napisano 12 Luty 201510 l smugi z nałożonych na siebie fejsów powstały. Uważaj na takie miejsca. Kontroluj model i twórz czyste siatki. vray nie lub takich momentów gdy dwa obiekty, w tym przypadku fejsy sa w tej samej pozycji i się nakładają gdyż nie wie za bardzo co ma renderować :)
Napisano 12 Luty 201510 l Autor smugi z nałożonych na siebie fejsów powstały. Uważaj na takie miejsca. Kontroluj model i twórz czyste siatki. vray nie lub takich momentów gdy dwa obiekty, w tym przypadku fejsy sa w tej samej pozycji i się nakładają gdyż nie wie za bardzo co ma renderować :) biszkopte dzięki za pomoc, ale sprawdziłem model i nie nakładają się w tej scenie żadne płaszczyzny... Może jakieś inne sugestie?? ustawienia związane ze światłem??
Napisano 12 Luty 201510 l Czy w ogóle masz włączone GI ? i czy przypadkiem nie używasz na razie standardowego shadera zamiast vraymtl? Kolejna sprawa pamiętaj że ustawienie światła w scenie to nie tylko samo słonce to także dobrze dobrane parametry w samej kamerze jak także dopracowane parametry color mappingu
Napisano 12 Luty 201510 l Autor smugi to prawdopodobnie kompresja formatu png, lub jpg. Nagrywaj w formacie 32 bitowym. 'Boris' wydaje mi się, że jest to chyba bardzo prawdopodobne. Sprawdzę po pracy czy faktycznie... 'skalpel3d' posprawdzam ustawienia materiałów i kamery. raczej tynk nie ustawiałem jako vray materiał. dzięki, pozdrawiam mm :cool:
Napisano 12 Luty 201510 l jeśli zamierzasz potem obrabiać w photoshopie to najlepiej zapisuj do tiffa 16 bitowego lub exr, 32 i tak będziesz musiał potem konwertować w photoshopie bo wiele funkcji nie działa na 32 bitowych formatach