Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć!,

To jest mój pierwszy post na forum > zacząłem ostatnio przygodę z vray'em na sketchup'a.

Modeluję aktualnie istniejący już dom w Walencji. Chciałbym na jego podstawie nauczyć się

'dobrego wizkowania' i wrzucić do portfolio...

Model nie jest jeszcze dopracowany w detalu, również brakuje mebli itp.

1. Moim pytaniem na tym etapie jest skąd wzięły się te smugi na ścianach (szczególnie po prawej na górze viski),

i jak można je wyeliminować w vray/sketchup.

2. Jak zwiększyć nasłonecznienie wewnątrz domu przy świetle dziennym? (w tym przypadku mocno rozjaśniłem w photoshopie)

Z góry dzięki za pomoc, :cool:

pozdrawiam, mm

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam, nie znam się totalnie na wizualizacji wnętrz:D ale mogę Ci jedno powiedzieć.. :D

wrzucaj zdj na jakąś stronę, a potem przy komentowaniu kliknij w "wstaw obrazek" i tam wklej direct link do zdjęcia:D

Pozdrawiam i życzę powodzenia;)

Napisano

smugi z nałożonych na siebie fejsów powstały. Uważaj na takie miejsca. Kontroluj model i twórz czyste siatki. vray nie lub takich momentów gdy dwa obiekty, w tym przypadku fejsy sa w tej samej pozycji i się nakładają gdyż nie wie za bardzo co ma renderować :)

Napisano
  • Autor
smugi z nałożonych na siebie fejsów powstały. Uważaj na takie miejsca. Kontroluj model i twórz czyste siatki. vray nie lub takich momentów gdy dwa obiekty, w tym przypadku fejsy sa w tej samej pozycji i się nakładają gdyż nie wie za bardzo co ma renderować :)

biszkopte dzięki za pomoc, ale sprawdziłem model i nie nakładają się w tej scenie żadne płaszczyzny...

Może jakieś inne sugestie?? ustawienia związane ze światłem??

Napisano

Czy w ogóle masz włączone GI ? i czy przypadkiem nie używasz na razie standardowego shadera zamiast vraymtl? Kolejna sprawa pamiętaj że ustawienie światła w scenie to nie tylko samo słonce to także dobrze dobrane parametry w samej kamerze jak także dopracowane parametry color mappingu

Napisano
  • Autor
smugi to prawdopodobnie kompresja formatu png, lub jpg. Nagrywaj w formacie 32 bitowym.

'Boris' wydaje mi się, że jest to chyba bardzo prawdopodobne. Sprawdzę po pracy czy faktycznie...

'skalpel3d' posprawdzam ustawienia materiałów i kamery. raczej tynk nie ustawiałem jako vray materiał.

dzięki, pozdrawiam mm :cool:

Napisano

jeśli zamierzasz potem obrabiać w photoshopie to najlepiej zapisuj do tiffa 16 bitowego lub exr, 32 i tak będziesz musiał potem konwertować w photoshopie bo wiele funkcji nie działa na 32 bitowych formatach