Napisano 19 Luty 201510 l Hej, Orientujecie sie moze, co zrobic, zeby ten box, na ktory jest nadany material z alpha channel byl wokol modelki przezroczysty? W ustawieniach okna przezroczystosc mam zaznaczona. Wydaje mi sie, ze to jest kwestia samego materialu, tylko nie wiem czego dokladnie. Renderuje sie wszystko dobrze, tylko w podgladzie to wyglada jak wyglada.. dzieki
Napisano 19 Luty 201510 l Show Shaded Material in Viewport musisz mieć zaznaczone na mapie opacity i na materiale.
Napisano 19 Luty 201510 l Autor Poszlo, serdeczne dzieki stormwind. Ustawienia viewportu trzeba bylo zmienic. Tak przy okazji - teraz mam w slocie opacity czarna-biala bitmape. Czy jest jakas mozliwosc wrzucenia tylko w slot diffuse bitmapy, ale z alpha channel, zeby osiagnac ten sam efekt? Zapisywalem kilka plikow, czy to psd, czy tiff lub png, ktore otwieraja sie pozniej w photoshopie z przezroczystym tlem, ale Max tego tak nie czyta jako przezroczyste. To kwestia ustawienia alpha channel gdzies w materiale, czy tak sie nie da ? To by oszczedzilo troche roboty, bo nie trzeba by bylo tworzyc w Photoshopie osobnego pliku do slotu 'opacity'. Edytowane 19 Luty 201510 l przez kielbasa
Napisano 19 Luty 201510 l Czyta jak mu powiesz, że ma to robić. Zmień alpha source w bitmap parameters na image alpha
Napisano 19 Luty 201510 l Autor To moze inaczej, bo nie do konca o to mi chodzi. W photoshopie jak zrobie warstwe z tla i usune wszystko wokol modelki, to tło jest przezroczyste. I jak zapisze jako png, czy tiff, to tlo zostaje przezroczyste, mimo, ze kanalu alpha nie tworzylem z osobna. Chodzi mi wiec o to, czy 3ds max moze przeczytac taka przezroczystosc?
Napisano 19 Luty 201510 l Skopjuj Twoją mapę z dodatkowym kanałem alpha w slot opacity i jak pisał porti zaznacz Alpha w panelu Mono Chanel Output w Bitmap Parameters. W tym trybie alpha nie wpływa na model w viewporcie, przynajmniej u mnie.