Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej,

Orientujecie sie moze, co zrobic, zeby ten box, na ktory jest nadany material z alpha channel byl wokol modelki przezroczysty?

W ustawieniach okna przezroczystosc mam zaznaczona.

Wydaje mi sie, ze to jest kwestia samego materialu, tylko nie wiem czego dokladnie.

Renderuje sie wszystko dobrze, tylko w podgladzie to wyglada jak wyglada..

dzieki

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Poszlo, serdeczne dzieki stormwind.

Ustawienia viewportu trzeba bylo zmienic.

Tak przy okazji - teraz mam w slocie opacity czarna-biala bitmape.

Czy jest jakas mozliwosc wrzucenia tylko w slot diffuse bitmapy, ale z alpha channel, zeby osiagnac ten sam efekt?

Zapisywalem kilka plikow, czy to psd, czy tiff lub png, ktore otwieraja sie pozniej w photoshopie z przezroczystym tlem, ale Max tego tak nie czyta jako przezroczyste.

To kwestia ustawienia alpha channel gdzies w materiale, czy tak sie nie da ?

To by oszczedzilo troche roboty, bo nie trzeba by bylo tworzyc w Photoshopie osobnego pliku do slotu 'opacity'.

Edytowane przez kielbasa

Napisano

Czyta jak mu powiesz, że ma to robić. Zmień alpha source w bitmap parameters na image alpha

Napisano
  • Autor

To moze inaczej, bo nie do konca o to mi chodzi.

W photoshopie jak zrobie warstwe z tla i usune wszystko wokol modelki, to tło jest przezroczyste.

I jak zapisze jako png, czy tiff, to tlo zostaje przezroczyste, mimo, ze kanalu alpha nie tworzylem z osobna.

Chodzi mi wiec o to, czy 3ds max moze przeczytac taka przezroczystosc?

Napisano

Skopjuj Twoją mapę z dodatkowym kanałem alpha w slot opacity i jak pisał porti zaznacz Alpha w panelu Mono Chanel Output w Bitmap Parameters.

W tym trybie alpha nie wpływa na model w viewporcie, przynajmniej u mnie.