Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów!

Z racji tego, iż moja nauka programów graficznych zaczyna przynosić efekty, w tym również finansowe (:D) zastanawiam się nad upgrade'm mojego sprzętu i chciałbym Was prosić o pomoc. Pracuję w takich programach jak 3DS max, Photoshop (postprodukcja wizualizacji) i trochę Revit. Chciałbym się Was poradzić, co z niżej podanego zestawu nadaje się do zostawienia a co powinienem wymienić? Na pewno muszę wymienić obudowę, ponieważ kosztem karty graficznej wybrałem najtańszą i najmniejszą.

W tej chwili mój zestaw to:

Procesor: amd FX-8320 3,5 GHz Black Edition + wymienione chłodzenie na Zalman CNPS9300

Płyta: ASRock 970 Extreme4

RAM: 2x8GB DDR3 Kingston HyperX Beast

Karta graficzna: GeForce Quadro k600

Zasilacz: Corsair CX500

Dyski twarde SSD 120 GB i 1 TB talerzowy.

Buda najtańsza jaka była.

Na upgrade myślę wydać ok. 6000 zł. Byłbym wdzięczny, jeżeli moglibyście mi coś doradzić, żebym później nie płakał że źle kupiłem. :p

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Pierwszą wypowiedź należy wyrzucić do kosza :)

A tak na poważnie mając 6k na zestaw nie baw się w robienie przeróbki bo to niema sensu komputer który masz spokojnie wykorzystasz na noda do renderingu :) Natomiast za powyższą kwotę możesz kupić mocną maszynę

poniżej masz zestaw dałem w nim wszystkie podzespoły nowe bo nie wiem jaki masz ten ssd i hdd w poprzedniku a dwa jeśli byś się decydował zostawiać i wykorzystywać poprzedni komp to jednak te dyski będą przydatne :) Ceny z Komputronika, możesz w przyszłości zestaw rozbudować jeśli będziesz miał taka potrzebę o kolejne 16 gb ramu :) albo dołożyć te z posiadanego teraz komputera jeśli go nie będziesz wykorzystywał

STEJEYM.jpg

Napisano

Ogólnie zastanawiam się nad sprzedażą starej maszyny i kupienia czegoś lepszego. Cena 6000 zł to jest tak plus/minus. Zawsze mogę dorzucić troszkę więcej, żebym nie musiał później dokładać do niego po roku. Raczej ograniczyłbym się do jednego kompa, bo póki studiuję i wynajmuję pokój to nie mam miejsca na trzymanie takiej ilości sprzętu :) Zastanawiam się czy jest sens kupować sześciordzeniową i7 i czy nie zainwestować w płytę główną obsługującą już DDR4. Co o tym myślicie? SSD w moim komputerze to: Samsung SSD 840 120 GB a talerzowy Seagate barracuda st1000dm003.

Napisano

Platforma ddr4 aktualnie niczym nie błysnęła wydajność sensownej cenowo i7 5820 niczym nie powala wydajności zbliżone do procesora który ci podałem w zestawie, natomiast ceny ramu ddr4 to są już spore różnice w porównaniu ddr3, natomiast odczuwalny zysk z tego że są wysoko taktowane w programach które używasz jest albo żaden albo znikomy na poziomie błędu pomiarowego. Kolejny drogi podzespół to płyta główna pod ddr4 to praktycznie podwójny wydatek. Co do dysków to bym nie zatrzymywał tego samsunga tylko sprzedał go z całym tamtym pudłem jeśli masz taki zamiar, natomiast jeśli chcesz mieć albo oszczędności albo mocniejsze wyposażenie kompa to zachowałbym 16 gb ramu. Tekst na temat ssd samsunga wiąże się z polityka firmy odnośnie gwarancji ich produktów u samsunga jest haczyk jakim jest przebieg dysku:) A dwa jest to dysk ssd używany już a nie są to ogólnie długowieczne urządzenia. Prędzej bym zachował sobie hdd bo na magazyn nigdy za wiele miejsca

Napisano (edytowane)

Maciuś już zaczynasz ? stare nawyki z innych nicków wracają do normy?

A autorowi wątku dosyć jasno chyba napisałem dlaczego ja bym nie zbywał poprzedniego kompa czyli twoimi słowy "nie wywalał go do kosza" szczególnie że nauka softów 3D zaczyna mu przynosić wymierne profity a 8 kwadracików FX8320 jest mocnym wsparciem w renderingu (nieprzypadkowe wykorzystanie w render farmach), Po drugie sprawa posiadania dwóch pudeł została załatwiona przez autora nie ma na nie miejsca :)

Po trzecie zanim się zacząłeś oburzać było trzeba jeszcze przeczytać początek kolejnego zdania z mojego pierwszego postu :)

Po czwarte nie śmieć na wątku nie na temat, wątek tyczy się Upgradu sprzetu a nie twojego odbioru mojej wypowiedzi zresztą żartem napisanej :)

A po piąte zastanów się dobrze zanim coś odpiszesz nie na temat, bo nie zamierzam prowadzić z tobą dyskusji nie związanej z powyższym Wątkiem i go zaśmiecać do tego jest priv :)

Edytowane przez skalpel3d
Napisano

Dzięki za pomoc przy dobieraniu sprzętu. Cały czas się zastanawiam nad tym sprzętem. Stary komputer idzie dla mojej siostrzyczki, natomiast mi się powiększył budżet o 1000 zł, więc na kompa chcę przeznaczyć teraz max. 7 000zł. A co myślicie na temat tej aukcji?

http://allegro.pl/nowy-procesor-intel-i7-5930k-okazja-gwarancja-i5162157769.html

Zastanawiam się czy nie kupić go, skoro jest okazja. Myślicie ze to dobry wybór? Cena jest w miarę atrakcyjna. Do tego jakąś płytę główną MSI, np tą

http://allegro.pl/msi-x99s-gaming-7-s2011-3-x99-8ddr4-raid-usb3-atx-i5084489079.html