Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Moglibyście polecić jakieś dobre materiały na temat renderingu (teoria, tutoriale); co zrobić, aby usprawnić, przyspieszyć rendering(?) Pytam, ponieważ muszę wyrenderować scenę w rozdziałce...11811x5314 px przy 100dpi(!) i wszelka pomoc mile widziana;)) (soft: Max)

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Touch tak z ciekawosci pytam. dlaczego to ma byc takie duze? jakis billboard czy co?

Napisano
  • Autor

Billboard;) 3m x 1,35m... Początkowo miałbyć 10,5mx na 4 z kawałkiem..., ale ostatecznie jest ta mniejsza wersja (na szczęście) Jak próbowałem renderować ostatnio ze Skylightem i ligh tracer'em to po całej nocy moim oczom ukazała się niecała połowa sceny...;/ Dlatego pytam;)

Napisano

ja bym chyba olał skylight i unikał omni light. zamiast tego kilka spot lub direct lights.

Napisano
  • Autor

Pamiętam, że gdzieś widzialem tutorial jak dobrze ustawić spoty, żeby uzyskać efekt jak przy użyciu skylight'a, ale gdzie go widziałem to już nie pamiętam;)

Napisano

może chodzi o ten tutorial http://www.cgarchitect.com/resources/tutorials/smoke3d/tutorial8.asp na samym końcu jest wyjaśnienie jak używając spotów uzyskać realistyczne oświetlenie zewnętrzne (rzeczywiście pozwala to skrócić czas renderingu - przetestowałem kilka razy), bardzo pomocny przy tym sposobie oświetlenia jest skrypcik e-light, który znacznie automatyzuje obsługę "kopół" złorzonych ze spotów, wystepuje ona zarówno dla maxa 5 jak i 6