Posted June 24, 20159 yr Witam wszystkich. Wiecie może jak rozwiązać mój problem. Puszczam render wydaje mi się, że wszystko ustawione jak trzeba a jednak gdy chce potem zapisać alpha channel wszystko jest białe... Jakby tło się też renderowało :/ Może coś gdzieś kliknąłem :/ Proszę o pomoc świeże spojrzenie może tu pomoże :) Dodam, że pierwszy raz mam taki problem :/ No nie ogarniam :/ Nie wiem już gdzie grzebać czy w kamerze coś jest przestawione może :/ Pliz help Poniżej screeny. Edycja: Mam jeszcze w scence dome light poczytałem może to jest problem... nie używam nigdy tego światła - zmieniłem na invisble może w tym tkwi problem... Edited June 24, 20159 yr by Nero87
June 24, 20159 yr Masz na scenie jakąś kulę lub połowę kuli na której jest tekstura nieba (chyba że niebo widoczne w renderze jest prosto z VrayHDRI)...A może masz VrayLight typu DOME i na tym świetle jest HDRI włożone (wtedy może nie masz zaznaczone w tym VrayLight typu DOME opcji INVISIBLE, i niebo się renderuje z tego światła, widać je w kamerze i to blokuje kanał alpha...). Albo jeśli moje podpowiedzi są totalnie nietrafione to sam opisz skąd się bierze bezpośrednio w renderze niebo. To może być jakiś trop.
June 24, 20159 yr Tak jak wyżej - usuń Dome'a i w tedy alpha Ci się wyrenderuje. Ale nie zaznaczaj invisible , tylko całkowicie usuń.
June 24, 20159 yr Author Dzięki mordki :D Przeszukałem cały internet chyba i znalazłem odpowiedź na cgarchitect http://forums.cgarchitect.com/68841-urgent-where-my-alpha-channel.html i tak też zrobiłem. Mieliście rację. To była wina DOME LIGHTa :/ Dzięki dzięki za pomoc! :) Serio. Nienawidzę jak mam jakiś problem i nie mogę go rozwiązać. A moglibyście mi napisać co zrobić kiedy światło "wędruje" po suficie tzn. mam Vray lighta w jednym pomieszczeniu a światło wpada do drugiego po suficie się ciągnie... :/ Wieci o co biega? Nurtuje mnie to już od dłuższego czasu i czasem rezygnuję przez to z niektórych świateł w scenie. Może daję za duże wartości natęzęnia światła ale to i tak nie powinno się zdarzać. Edited June 24, 20159 yr by Nero87