polka dot Napisano 5 Październik 2004 Share Napisano 5 Październik 2004 Witam :) wzielem sie za to o czym marzylem od zawsze :) >>FORD GT90 ale juz mam problem wynikajacy z niedoswiadczenia wiec zwracam sie z prosba o pomoc mianowicie o siatke. chce zeby ten model byl naprawde dobry wiec nie obejdzie sie bez waszej pomocy... :) oto screen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 5 Październik 2004 Autor Share Napisano 5 Październik 2004 chodzi o to zebyscie mi powiedzieli jak powinna wygladac siatka w miejscu swiatla. yo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 5 Październik 2004 Share Napisano 5 Październik 2004 masz: -5 pieciakatow -1 trojkat daj ms to zobaczysz... usun to co napisalem i zrob z tego czterokaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 5 Październik 2004 Share Napisano 5 Październik 2004 pięciokąt to jeszce nie grzech, ale trójkąt owszem ;] pokaż jakieś referki tego samochodu, bo skąd mamy wiedzieć, jak ma wyglądać siatka w tym miejscu, skoro nie wiemy jak wygląda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 5 Październik 2004 Share Napisano 5 Październik 2004 Niektórzy mawiają, że trójkąty to zła rzecz.. z doświadczenia wiem, że to już manieryzm.. staraj się natomiast unikać 5cio kątów - chyba, że wiesz co robisz... Zagęść siatkę wokół reflektora, jeśli masz gdzieś 3kąty, a wygląda to ok to nie usuwaj ich na siłę - przy stillach nie trzeba dążyć do czworokątów, bo nie deformujesz później siatki, więc jeśli coś teraz wygląda dobrze, to będzie wyglądało dobrze... chyba, ze chcesz zrigować model i zrobić falującą karoserię ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cochise Napisano 5 Październik 2004 Share Napisano 5 Październik 2004 Nie wolno tak zostawiac vertexow samopas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sCeleTon Napisano 5 Październik 2004 Share Napisano 5 Październik 2004 jak wyzej. chcialem tez dodac ze moze zrob najlpierw bryle autka zarysy ksztaly a potem wycinaj mijesca na swiatla i inne. zageszczaj siatke w tych miejscach gdzie beidzesz chcial cos dodac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 6 Październik 2004 Autor Share Napisano 6 Październik 2004 bardzo dziekuje za posty jak wrooce ze szkoly cos pokombinuje a zdjecia samochodu znajdziecie na http://www.google.pl / grafika / gt90 :) a pooki co to yo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 6 Październik 2004 Share Napisano 6 Październik 2004 Tomek Januszkiewicz: heh a ja znalazlem tam tylko 5cio kat, a jest nawet 6-cio :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 6 Październik 2004 Share Napisano 6 Październik 2004 dzięki kome, nie trafiłbym tam bez ciebie, wiele problemów egzystencjalnych się rozwiązało po tym jak zobaczyłem tą stronę :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 6 Październik 2004 Share Napisano 6 Październik 2004 Nie zauważyłem poprzednio samotnego vertexa - pozno bylo, a ja ostatnio malo sypiam :) Oczywiscie powinienes tam podzielic tego poligona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 6 Październik 2004 Share Napisano 6 Październik 2004 ja bym sie trzymal czworokatow, trudnoe to nie jest i bledow przynajmniej mniej bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AcidBoyXL Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 to auto ponoc nie przekracza 90km/h :D typowo plakatowe stworzenie, wyglada dobrze na obrazkach i niby dane techniczne robia wrazenie :} niby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Październik 2004 Autor Share Napisano 7 Październik 2004 dobra chlopaki luz :) salvator hmm przepraszam ze podalem adres gugla.. napisales ze nie wiesz skad wziasc referki, staralem sie byc uprzejmy... yo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 kiedy bedzie po mesh smooth:D:D?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 kome - czytaj uważnie, powinno się zamieszcać jakieś referki w wątku żeby pokazać ludziom jak ma to wyglądać, nie każdemu chce się wchodzić na gugle i szukać twojego autka, żeby napisać czy jest podobny :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 daj jedna referencje, pokaz progress bo jak narazie chat tu sie robi i daj meshsmooth, chyba ze model juz sie znudzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Październik 2004 Autor Share Napisano 7 Październik 2004 cholera.. po focusie myslalem ze mam jaka taka wiedze o modelowaniu, chamferze i meshsmoothie a teraz wychodzi ze g**** wiem :/ narazie nie mam jak sie za to porzadnie wziasc bo jest szkola, na weekend moze zaczne od nowa, moze sproboje splajnami..? jak chcecie usuncie tan watek, nie ma w nim nic ciekawego :D yo! frendship rulezzz :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salvator Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 ehh.. nie wiem czy jest sens przesiadać się na splajny. Zdania o nich są podzielone, ale jeśli już modelujesz tradycyjnie, to nie widzę sensu zmieniania przyzwyczajeń, ten samochód jest ładny i z tego co widzę bardzo łatwo dla niego stworzyć ładną siatkę. zmierz się z nim, szczególnie, że już w pewnym stopniu się zaznajomiłeś z jego kształtem. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Październik 2004 Autor Share Napisano 7 Październik 2004 masz racje w 100% :) wiesz, zeby stworzyc ladna siatke w formie globalnej, czyli np duze zaokraglone powierzne - nie mam problemu. ale poblem sie zaczyna w miejscu szczegolow, nie wiem naprzyklad jak zrobic cos co zaznacze na zdjeciu. niby siatke ukladam dobrze, ale po meshsmooth'ie sie krzaczy... wiec jak sie za niego wezme pelna para, bardzo bede prosil o pomoc typowo techniczna. aha i niedlogo bede mial rzut z gory jak porobie fotki cyfrowka, bo dorwalem model Maisto w sklali 1:18, ktory napewno mi pomoze ukonczyc to piekne auto. AcidBoyXL - zapewniam cie ze przekracza 90km/h :) mam filmiki itp ktore na to wskazuja a pozatym silnik i dane techniczne rowniez przewazaja skale na czesc duzych predkosci osiaganych przez ten jedyny egzemplarz na swiecie :) do napisania :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cochise Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 Nie lam sie, kazdy popelnia na poczatku bledy po to zeby sie na nich uczyc(alez to pieknie napisalem). Ta siateczka nie jest zla, tylko pamietaj zeby nie zostawiac nigdzie nie konczacych sie linii, lub robic to barzdo rzadko. W miejscu zaznaczonym 1 lepiej zeby te trz linie zbiegaly sie do jednego vertexa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Październik 2004 Autor Share Napisano 7 Październik 2004 czy zeby uzyskac dokladnie taki ksztalt, siatka ma wygladac tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 7 Październik 2004 Autor Share Napisano 7 Październik 2004 i tu male foto od przodu.. :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illy Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 KOME: co by ci tu doradzic, moze przerob kilka tutoriali samochodow, i naucz sie MS i chamfer bo to podstawa przy samochodach, a jesli chcesz dalej ciagnac ten model to experymentuj z opisanymi funkcjami, stworz osobna scene i sporuboj zrobic taki wlot na plane, bo kasowanie watkow niejest tu mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AcidBoyXL Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 ogladalem kiedys w top gear ze niby na jakies tam lecie moze 100lecie marki ford ujawnil cala prawde o tym monstrum, ponoc w srodku nie idzie wysiedziec jest tak glosno, cieplo i pelno spalin :) nie dam sobie uciac glowy za to ale tak chyba mowile, samochod tylko na papierze tak pamietam.. byc moze sie myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cochise Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 Ja bym proponowal mniej wiecej w ten sposob. Czerwona linia jest podwojan - chamferem, ale dopiero po wymodelowaniu reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 tomku--> ja sie nie znam ale mozna to jeszcze troche odchudzic:D ja bym robil tak: 1- pewniejszy ze wyjdzie taki efekt jak na zdjęciu 2- trzeba troche pokombinowac z chamferem i z ustawieniem ale tez da sie zrobic ladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cochise Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 Oczywiscie, ze mozna i tak, to zalezy tylko od precyzji na jakiej mu zalezy, mi przewaznie zalezy na wiekszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 Jeju, przeciez siatke mozne tam polozyc na tysiące sposobow... Wazne jest ktore z nich będą pasowaly do innych elementow auta... Nie mozna rozpatrywac modelowania wlotu powietrza bez patrzenia na nadkole/światla/inne wloty/wytłoczenia i całą reszta... Na tym w duzym uproszczeniu (IMO ofkorz ;>) polega cała filozofia jesli chodzi o modelowanie (nie tylko autek)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 kozioo--> spoko spoko wiadomo ze mozna na tysiac sposobow:):) ale jak zaczyna prace od wlotu to juz moze robic "pod" wylot tyle ze i tak pozniej bedzie musial zmieniac siatke i to kilka razy upraszczas itp.:):) (najlepiej najpierw robic zarysy (ksztalt) a pozniej dodac wyloty swiatla itp. rowki (bez grubosci:) same szparki) pozniej sprawdzac czy nie ma bugow i robic grubosc itp. przynajmniej ja tak robie) ps. kiedy update?? troche tu pusto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 11 Październik 2004 Share Napisano 11 Październik 2004 No można i tak, ale wracanie do jednego miejsca 5 razy, przez to ze na poczatku nie wzielo sie czegos pod uwage, to strata czasu. A czas jest cenny ;> Ale jesli komus tak jest wygodniej to ja nie mam nic przeciwko. Kazdy sposob jest dobry (ale niektore lepsze ;>) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi