Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Zastanawiam si臋 nad jedn膮 kwesti膮 mam mo偶liwo艣膰 kupienia po okazyjnej cenie Nvidia Quadro 4000 PNY 2GB,

na swojej platformie posiadam ju偶 GTX 660.

Na co dzie艅 pracuj臋 na 3ds Maxie i zale偶y mi na jak najlepszym komforcie pracy i oczywi艣cie szybko艣ci ale z drugiej strony lubi臋 pogra膰 w dobre gry i nie chcia艂bym rezygnowa膰 z gtx-a.

Jest taka mo偶liwo艣膰 by te dwie karty koegzystowa艂y obok siebie na jednej platformie i by by艂y u偶ywane w r贸wnym stopniu np quadro do 3D a gtx do Gier.

Poniewa偶 z tego co wiem to SLI na pewno nie odpali czy jest jaka艣 inna mo偶liwo艣膰.

Pr贸bowa艂em si臋 rozezna troch臋 ale nie mog臋 znale藕膰 偶adnych w膮tk贸w odno艣nie quadro i gtx na jednej platformie.

Og贸lnie moja platforma wygl膮da tak w roli 艣cis艂o艣ci;

1. WD Green 2TB WD20EARX 64MB cache SATA-III

2. SilentiumPC Gladius M40 Pure Black - bez zasilacza

3. LG Combo (DVD+/-RW + BD-Rom) CH10LS28 bulk black

4. 23" iiyama ProLite X2377HDS LED IPS czarny

5. GeForce with CUDA GTX 660 Gigabyte 2GB DVI&HDM&VGA (PCI-E) OC

6. OCZ Vertex 4 SSD 2,5" 128GB 560/430 MB/s 120k IOPs

7. be quiet! zasilacz Straight Power E9 CM 680W

8. Corsair DDR3 4x 8GB 1600MHz CL10 Vengeance

9. Noctua NH-D14 SE2011

10. Asus RAMPAGE IV EXTREME

11. Intel Core i7 3930K 3,20 GHz BOX

Pozdrawiam

prosi艂 bym o rzetelna odpowiedz

• Odpowiedzi 15
  • Wy艣wietle艅 4,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

i jak kolego uda艂o Ci si臋 uzyska膰 informacje na ten temat? Sam si臋 zastanawiam jak zwi臋kszy膰 wydajno艣膰 i komfort pracy w programach 3d ja mam z kolei gtx 560 ti i my艣l臋 czy quadro da mi lepsze wyniki fps

Napisano
nie.

Quadro jest wolniejsze od GTX'a

Ok a na jakiej podstawie tak twierdzisz? W g艂贸wnej mierze mnie zale偶y na komforcie pracy zar贸wd贸 w programie 3ds max viewport jak i Autocad oraz Archicad
Napisano

Jestem architektem wi臋c moja praca w tych programach polega g艂贸wnie na kre艣leniu, po prostu zale偶a艂oby mi na wypowiedzi os贸b kt贸re u偶ytkowa艂y quadro z tym konkretnym przeznaczeniem, bo o ile mniemam wi臋kszo艣膰 os贸b wypowiadaj膮cych si臋 negatywnie o quadro to albo gracze, albo osoby pracuj膮ce tylko przy modelowaniu. Moje sceny cz臋sto zawieraj膮 spore ilo艣ci podk艂ad贸w CADowskich, co staje katorg膮 je偶eli chodzi o sam viewport. PS. kompletnie mi nie zale偶y na graniu a tak偶e nie planuje renderowa膰 przez gpu

Napisano

Mog臋 powiedzie膰 z w艂asnego do艣wiadczenia jako architekt quadro dobrze ci si臋 b臋dzie sprawowa膰 np przy rysowaniu geomap gdzie masz naprawd臋 mas臋 linii ale odnosi si臋 to ewidentnie do autocada, jest naprawd臋 mocna karta je艣li pracujesz z sonny vegas lub adobe premier , w maxie samo z siebie si臋 d艂awi na viewportach tu przegrywa ewidentnie z kartami z serii gtx, nawet z gtx 660 kt贸re do genialnych nie nale偶y

Napisano

W takim razie jaka jest mniej wi臋c臋j r贸wnorz臋dna cenowo karta do quadro 4000 kt贸r膮 m贸g艂bym ewentualnie przetestowa膰 i por贸wna膰?

Napisano

Wracam jako Syn marnotrawny, ot贸偶 mia艂em okazje przetestowac Quadro 4000. Pod艂膮czy艂em j膮 w r贸偶nych kombinacjach:

Quadro 4000 + moja gtx 560 ti

Quadro 4000

Czuje si臋 niesamowicie rozczarowany, nie zauwa偶y艂em kompletnie 偶adnej r贸偶nicy je偶eli chodzi o popraw臋 p艂ynno艣ci viewportu. Co wi臋cej nawet w艂o偶enie dw贸ch kart nie prze艂o偶y艂o si臋 na jak膮kolwiek popraw臋. Zawiedziony testem pod艂膮czy艂em sam膮 kart臋 Quadro chcia艂em zobaczy膰 czy chocia偶 ob艂adowany plik Autocada b臋dzie chodzi艂 lepiej, niestety tutaj rozczarowa艂em si臋 po raz kolejny poza wyg艂adzonymi liniami, ZERO jakiejkolwiek poprawy je偶eli chodzi o p艂ynno艣膰 pracy w tym programie. W zwi膮zku z tym, przekonuj膮c si臋 na w艂asnej sk贸rze prosz臋 Was o rad臋 odno艣nie zakupu nowej Karty. Postanowi艂em, 偶e spr贸buje sprzeda膰 swoj膮 gtx 560 Ti, gdy偶 skoro nie wida膰 偶adnej r贸偶nicy po w艂o偶eniu dw贸ch kart to podejrzewam 偶e i tak to nie rozwi膮偶e mojego problemu. Lepiej, 偶ebym kwot臋 ze sprzeda偶y do艂o偶y艂 do lepszej karty. Bud偶et w takim razie do 950 z艂

Napisano

powiem tak. Zdajesz sobie sprawe 偶e nie jest mo偶liwe aby Quadro chodzi艂o r贸wnoczesnie z GTX'em?

GTX 970

ludzka g艂upota mnie zaskakuje prawd臋 m贸wi膮c m贸wisz ludzi膮 zeby czego艣 nie robili a oni i tak to robi膮.

ale prawd臋 m贸wi膮c aby zauwa偶y膰 serio r贸znice to musisz kupi膰 GTX'a 980. Bo generacja 5xx by艂a wyj膮tkowo dobra w sprawach "3D/CAD". generacja 6xx by艂a mega zoptymalizowana pod gry potem to zacze艂o by膰 balansowane 9xx jest fajne booo naprawd臋 ma艂o zu偶ywa pr膮du i ma duzo pami臋ci raaam

Edytowane przez Maciek Jutrzenka

Napisano

Oj koledzy no nie czytacie, napisa艂em wyra藕nie, 偶e "mia艂em okazje przetestowa膰", to nie znaczy 偶e j膮 kupi艂em :)

Kr贸tkie pytanko jeszcze, czy druga karta 560 Ti co艣 mi da? Ewentualnie po艂膮czenie SLI b膮d偶 Crossfire jest wtedy mo偶liwe?

Edytowane przez kowalskikamil

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci