Napisano 25 Sierpień 20159 l Witam, Moja obecna konfiguracja sprzętowa: procesor: intel i3 4330 3.5gz płyta główna: msi h87 g43 gaming karta graficzna: msi R9 280X GAMING 3G (oc edition) dyski: 2x 120gb adata sp 900pro i goodram c40 ram: 8gb /1600cl9 kingston Posiadam Vray 3.0.8 i maxa 2015. Przyznam że jestem zielony w temacie i nie potrafię nawet ustawić v raya aby korzystał z GPU zamiast CPU do renderowania. Kiedy próbuję wejść w ustawienia przez menu star/chaos group/ selectopen cl devices for v ray, to wywala mi error: ocldeviceslect.exe przestał działać. Z tego co mi wiadomo to moja karta wspiera OPEN CL. Ktoś może mnie pokierować jak ustawić v ray aby korzystał z GPU ? I jeszcze druga kwestia: Jestem w stanie wymienić procesor lub kartę graficzną na lepszą, co byście wymienili? Czy rendering GPU jest zawsze szybszy niż CPU ?
Napisano 25 Sierpień 20159 l ok strasznie dziwaczna konfiguracja. Chyba ktoś Cie naciął na zestaw. Moze sobie i5 albo i7 z serii 4xxx wybierz.
Napisano 25 Sierpień 20159 l Autor ok strasznie dziwaczna konfiguracja. Chyba ktoś Cie naciął na zestaw. Moze sobie i5 albo i7 z serii 4xxx wybierz. Konfiguracja była robiona do gier a nie do renderów ;) Czyli lepiej nie bawić się w rendering gpu i dołożyć do procka. Myślisz że i5-4690 4 x 3.50GHz będzie dobrym wyborem ?
Napisano 25 Sierpień 20159 l to zalezy od Twojego budzetu. na cpubenchmark.net masz zestawienie prockow i mozesz dobrac najmocniejszego dla swojej podstawki w wybranym budzecie
Napisano 25 Sierpień 20159 l Autor to zalezy od Twojego budzetu. na cpubenchmark.net masz zestawienie prockow i mozesz dobrac najmocniejszego dla swojej podstawki w wybranym budzecie Dzięki, A czy więcej ramu na płycie = szybsze renderowanie czy to tylko od procka zależy ?
Napisano 25 Sierpień 20159 l Vray to nie ma wsparcia dla GPU tylko VrayRT, a to jednak coś innego, o ile wiem, bo nie korzystam z Vray. Jeżeli masz najnowsze Catalysty itd. to możesz pobawić się tym (bezpłatne, RC lub stabilną): http://www.luxrender.net/en_GB/download Najlepiej do tego ściągnąć wtyczkę do Blender'a 2.7x, bo tam masz całe bogactwo ustawień w celu optymalizacji i możesz sam się przekonać jak to z tym jest renderowaniem, nie powinno być problemów z działaniem itd. - renderuje nawet na GPU poprzednich generacji od AMD za kilkadziesiąt złoty. LuxRender pozwala renderować na samym CPU (natywnie i przez OpenCL), samym GPU (OpenCL), jak tez na CPU + GPU (OpenCL), chociaż nie wszystko działa na GPU w każdym wariancie ustawień. Z innych rendererów które wykorzystują GPU przez OpenCL (także CPU, bo taka jest koncepcja OpenCL) tj. Blender Cycles eksperymentalnie od najnowszych wersji (masz arch. GCN, OpenCL), Indigo (OpenCL), a niedługo ma być ponoć Octane (OpenCL), który jest wysoko cenionym silnikiem. Ogólnie kartę masz dość mocną, nie tylko do gier, także do renderingu, więc ten i3 będzie wyraźnie odstawał w tym samym :) Edytowane 25 Sierpień 20159 l przez materalia
Napisano 26 Sierpień 20159 l Autor Dzięki! pobawię się tym luxem ;) I zmienię na pewno procek, Xeon E3-1241 3.50GHz mieści się w moim budżecie i jest dość wysoko w rankingu który podał olaf.
Napisano 26 Sierpień 20159 l Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Devil's Canyon - ok. 1500 zł ten jest najlepszy jaki możesz dać, także w stosunku cena do wydajności. Devil's Canyon jest to wersja poprawiona, szczególnie podatna na OC. Ten Xeon nie ma żadnych szans. PS. nie będzie problemów z zakupem.
Napisano 14 Listopad 20159 l Zacząłem budować sobie stacje pod rendery (3ds, cienema, revit, archicad). Budżet jaki mogę wygospodarować na pudło to 3000. Wykombinowałem, żeby zbudować coś takiego: Lenovo C20 2x xeon e5620 ( docelowa wymiana na 2x xeon x5680) 12gb ECC 120gb SSD + 1TB HDD MSI GeForce GTX 960 OC 4gb całość wyniosłaby mnie ~2500zł Da się skonfigurować coś lepszego za tą cenę? Jak duża różnica jest między GTX960 4gb a GTX970 4gb opłaca się dopłacić 400zł? Co sądzicie? Opłaca bawić się w poleasing czy raczej kupić coś świeżo z salonu? Proszę o pomoc.
Napisano 15 Listopad 20159 l Opłaca bawić się w poleasing czy raczej kupić coś świeżo z salonu? to zależy jaką sztukę trafisz, jest to gra chybił trafił z tym polisingiem, ale z roczną Gwarancją można ryzykować, chociaż z tymi naprawami są cyrki. Komputer zacny, ale pakowanie tam GTX960 lub GTX970 mija się z celem, skoro to stacja do renderingu, czy też do pracy ?. Lenovo C20 ma 500W zasilacz, to może być tylko na styk w przypadku GTX970 i 2xXeon. Rozważałbym raczej GTX750Ti (bardzo oszczędny energetycznie) lub lepiej GTX950 (praktycznie to samo co GTX960, tylko 2GB). Do 3000 trudno coś nowego i równie wydajnego w renderingu.
Napisano 15 Listopad 20159 l Tak jak napisał materla do samych obliczeń karta jest ci nie potrzebna. Masz stacje robocza, a druga stacja służy do renderingu. Wrzucasz ze stacjj roboczej bezpośrednio na backubuner i rendering leci na tzw. Farmie. W twoim przypaadku to jeden komputer. Ewentualnie generujesz plik do obliczeń. Przykładowo do v ray standalone. Pytanie czy będziesz potrafił to skonfigurować. Czy poprostu chcesz uruchamiać program 3d i robić zwykły render? Wtedy możesz ratować się wyświetlaniem jako bounding box. Tylko dużo rendererow zaczyna korzystać z GPU. Przykładowo mental może ci policzyć oclussion korzystając z GPU. Mimo wszystko kąta potężna diobliczen raczej jest niepotrzebna.
Napisano 15 Listopad 20159 l @materalia gwarancje mam na rok. nie jestem pewien, ale c20 chyba ma zasilacz 800W ( http://shop.lenovo.com/ISS_Static/WW/EMAT/products/workstation/thinkstation/en/pdf/C20-C20x_DS_EN.pdf ) będę musiał sprawdzić to u sprzedawcy. kupuje stacje przede wszystkim do modelowania i renderowania, nie gram w gry. najpierw byłem przekonany, żeby wybrać q4000/k620 (no bo przecież to pro elo QUADRO :cool:) i w ogóle nie brałem GTXów pod uwagę. @Sebazx6r na pewno nie będę potrafił skonfigurować. przynajmniej na razie. Będę się skłaniał do 750Ti / 950 lub nieco wyższego modelu. Jeżeli jednak zasilacz to 800W to warto dopłacić do czegoś z 4gb? Edytowane 15 Listopad 20159 l przez meferefe