Napisano 22 Wrzesień 20159 l Francuska szkoła Gobelins jak co roku wypuściła animacje końcoworoczne wykonane przez jej studentów (rocznik 2015). Spora dawka animacji. Pełna treść: Gobelins 2015 - animacje studentów
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Ołówek i kartki pokazują pazur. W tych animacjach soft to trzeciorzędna sprawa.
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Tlen pokazuje pazur. Bez wlasciwego nasycenia powietrza tlenem nie byloby tych animacji ;)
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Zgadzam sie z Monio. To co widzimy to mozliwosci softu w dobrych rekach:) A animacje fantastyczne. Niesamowite wrecz. Nie tylko sama animacja, ale jak mysla o storytellingu, jak komponuja obraz. Mistrz. Edytowane 22 Wrzesień 20159 l przez Reanimator
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Nie mowie, ze Monio nie ma racji. Ogladajac artysta mniej mnie interesowal, bardziej narzedzie produkcyjne. Teraz adobe szuka niszy dla flasha i mocno wbuja sie z wizerunkiem softu do animacji,a tu tvpaint pokazuje swoje atuty. nie deprecjonuje pracy dydaktycznej i samego wysilku studentow. Niemniej nie bylbym soba gdybym nie stwierdzil, ze na blisko 7.5mld populacje musi pojawic sie kilkanascie tysiecy niezlych animatorow i bardziej mnie kreci narzedzie niz przypadkowy, dobrze ukierunkowany wypust genow.
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Co ci po najlepszym nawet narzędziu jak osoba je obsługująca nie ma wypracowanych skilli artystycznych? To co widzisz powstaje najpierw w głowach artystów a nie pamięci komputera. Poznałem na THU jednego gościa który studiował w Gobelisach. Oni tam głównie rysują analogowo bo to jest najważniejsze ćwiczenie dla animatorów. Shorty powstają w rożnych softach, jak komu wygodnie. Geny i wrodzone predyspozycje to bullshit, co najwyżej możemy mówić o minimalnym headstarcie u niektórych. Jak to powiedział Alex Alvarez- "Time + Passion = Talent".
Napisano 22 Wrzesień 20159 l Tak bardzo mialem co innego na mysli ze nawet nie ppodejmuje sie dalszej polemiki bo jeszcze bardziej sie rozjedziemy ;)