Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć, czy działa Wam Vray Lens Effect (Glare/Bloom) na wersji Vray 3.2 dla 3dmax ? Mi nie :(

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Po kilkukrotnym zresetowniu ustawień i programu, coś poszło - glare jest dodawany jadynie wtedy gdy nie używam filtrowania material ID (w rezultacie błyszczy cały render) - mapa vray lens effect jest cała czarna :( jest tak w każdej wcześniej zapisanej scenie - tymczasowo musiałem wrócić do vray 3.0 :P w nim wszystko ok

Napisano

Chciała bym się zapytać o jakieś wskazówki, w jaki sposób osiągnąć taki efekt jak na poniższej wizualizacji?

Domyślam się, ze jest to wykonane za pomocą Bloom and Glare effects, stąd post w tym wątku.

Czy jest to wykonane w taki sposób, że VraySun jest za drzewami i daje taką czerwoną poświatę?

Czy może na VraySun nie da się tego wykonać, tylko trzeba użyć np. Direct Light?

Jak zrobić aby osiągnąć efekt/kolor takiego czerwonego zachodzącego słońca?

Szukałam wiele tutoriali na ten temat, ale niestety nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi.

Wykonywałam wiele prób w 3ds maxie, Bloom i Glare działa, ale efekt nie był zadowalający.

Będę wdzięczna za pomoc.

fCqmdxi.jpg

Napisano

gdybym miał obstawiać - powiedziałbym, że ten efekt został zrobiony w post a nie w samym vrayu. Jest to po prostu o wiele prostsze i bardziej interaktywne do wykonania już po wyrenderowaniu. A dodatkowo, jak patrzę na tą wizualizację - możliwe, że te "czerwonawe" drzewa są częścią zdjęcia w tle i nic z vray'em czy renderowaniem nie mają wspólnego, wyraźnie różnią się one od tych drzew 3D na pierwszym planie. A gdyby ktoś chciał taki efekt uzyskać to tak jak wspominałem - render a później dużo postprocesu.

Napisano
  • Autor

Raczej dodano to w ps - albo naciągnięto kolory

Wracając do mojego tematu - to odkryłem, że niektóre instalki w wersji powyższej 3.0 mają uszkodzony ten plugin bloom/glare - podmieniłem go (ręcznie) z działającym ze starszej wersji i DZIAŁA :) XD