Napisano 24 Wrzesień 20159 l Hej! Z radością pragnę zaprezentować Wam animację, którą w 3-osobowej grupie wykonaliśmy w ramach przedmiotu "Film animowany" na Politechnice Łódzkiej. Praca nad filmem trwała przez cały semestr, z czego etap preprodukcji (pomysł, scenariusz, storyboard, animatik) zajął połowę tego czasu. Było to pierwsze nasze spotkanie z tworzeniem filmu animowanego, co oznaczało mnóstwo prób, błędów i eksperymentów :) Parę razy pomoc forum okazała się nieoceniona, za co jestem Wam ogromnie wdzięczny - w ten sposób również przyczyniliście się do ukończenia projektu! ;) Zapraszam do komentowania oraz konstruktywne krytyki :)
Napisano 25 Wrzesień 20159 l Gratuluję ukończenia projektu, pół roku pracy i do tego 3 osoby to nie w kij dmuchał ;) Obejrzałem całość, choć było momentami ciężko i ogólnie podobał mi się ambitny pomysł na animację. Niewątpliwie włożyliście w to sporo wysiłku i za to należą wam się brawa. Obawiam się że niestety brakło wam technicznego skila do odpowiedniego przekazania takiej treści z grubej rury. Myślę, ze im dłuższy short i cięższy temat tym więcej umiejętności trzeba posiadać, żeby widz odniósł dobre wrażenie. Ze edycyjnego punktu widzenia cięcia pojawiały się w przypadkowych momentach nie było w nich kontynuacji, co nie pozwalało mi skupić się na opowieści. Jeśli chodzi o animacje to brakło w niej wszystkich zasad na podstawie, których powstaje dobra animacja. Kompozycja obrazu leży - postać ma wpół uciętą twarz, czy postać jest statycznie i centralnie w dynamicznych scenach - to tylko przykłady wielu podstawowych błędów. Model postaci osobiście mi się nie podoba, ale to rzecz gustu, i być może komu innemu będzie się podobał, Natomiast jest straszny babol w rigu kiedy postać pochyla głowę wygląda jakby łamała sobie kark. Przydało by się również nieco więcej ruchu w obrębie twarzy ( brwi i usta które najbardziej wyrażają emocje ). Pozdrawiam Gaspar
Napisano 25 Wrzesień 20159 l Autor Dzięki za opinię gaspar! Obawiam się że niestety brakło wam technicznego skila Masz tutaj całkowitą rację :) Niestety żadne z nas nie miało do czynienia z filmem od strony "kuchni", stąd cała masa błędów o których wspominasz - kompozycja, cięcia, wszystko... No cóż, jak to mówią - pierwsze koty za płoty - przed kolejną animacją w ruch na pewno pójdą (w sumie, to już powoli idą) książki o filmie, oraz różne materiały omawiające techniczne aspekty jego tworzenia. Tutaj ujęcia ustawialiśmy całkowicie "z łapy", bez żadnego wsparcia techniczno-teoretycznego, jeszcze na etapie storyboardu - niektóre były zbyt trudne do odtworzenia w maxie, nie pomagał również czas, którego cały czas brakowało (a o renderowaniu już nie wspomnę...). Co do riga - masz rację, w tej szyi Bartuś całkowicie niepotrzebnie ma 2 kości, a usta - cóż... z założenia miała powstać taka "kłapaczka" jaka powstała, kwestia gustu - tak samo jak i cała postać - wielu osobom się podoba, do innych z kolei zupełnie nie trafia :D Pozdrawiam, Szczepenson
Napisano 25 Wrzesień 20159 l Zawsze zastanawia mnie jedno w takich produkcjach. Po co robić w 3d coś co bez problemu można zrobić kręcąc to kamerą. Można zrobić żeby pochwalić się umiejętnościami, ale tutaj o to nie chodziło raczej. Poza tym gratuluje skończenia filmu.
Napisano 25 Wrzesień 20159 l Autor Po co robić w 3d coś co bez problemu można zrobić kręcąc to kamerą. Można zrobić żeby pochwalić się umiejętnościami, ale tutaj o to nie chodziło raczej. W tym przypadku film był robiony w 3d po to, by zaliczyć przedmiot o nazwie film animowany ;)