Napisano 9 Październik 20159 l Witam, czy jest taka mozliwość aby exportowac gotowy model z teksturami do pliku ktory kazdy z nas bedzie mogl otworzyc na systemie windows i zobaczyc go/ obracać oczywiscie bez instalowania czego kolwiek. Mam plik otwieram go i oglądam
Napisano 9 Październik 20159 l Ja proponuje Marmoset Toolbag + export do Viewera. Dostajesz plik ze sceną + plik HTML który otwiera tą scenę w dowolnej dzisiejszej przeglądarce (również na urządzeniach mobilnych). Jak nie potrzebujesz się bawić w jakieś super oświetlanie modelu i efekty postprocesu to scenkę w marmo ustawisz w minutę przeciągnięciem modeli / tekstur. Tak przy okazji to polecam jako przeglądarka modeli dla ciebie, czyta bardzo wiele formatów. Dużo szybsze niż otwieranie jakiegokolwiek programu 3d. http://www.marmoset.co/ Edytowane 9 Październik 20159 l przez Monio
Napisano 10 Październik 20159 l Autor @Monio Albo sie źle zrozumieliśmy albo nie znam jeszcze dobrze programu marmoset. Chodziło mi o to że moja mama ktora nie zna sie na programach mogła by bardzo łatwo otworzyc plik 3d przygotowany przezemnie tak latwo jak otwarcie jpg
Napisano 10 Październik 20159 l Np. coś takiego: https://p3d.in/ za darmo masz 100mb na modele, uploadujesz i wysyłasz link - odbiorca odpala to w przeglądarce internetowej, obraca, przybliża, przesuwa. Wymagany tylko dostęp do internetu. Działa z popularnymi przeglądarkami bez dodatkowych wtyczek - również na smartfonach.
Napisano 10 Październik 20159 l Autor @Miłosz3ds dzieki za propozycje. Eksportowalem moj model do .obj wrzucilem w p3d.in pojawil sie model lecz bez tekstur (?)
Napisano 10 Październik 20159 l @Monio Albo sie źle zrozumieliśmy albo nie znam jeszcze dobrze programu marmoset. Chodziło mi o to że moja mama ktora nie zna sie na programach mogła by bardzo łatwo otworzyc plik 3d przygotowany przezemnie tak latwo jak otwarcie jpg To masz do wyboru właśnie serwisy onlineowe jak: p3d, sketchfab, verold - wtedy przesyłasz mamie linka. Druga opcja to Marmoset Viewer gdzie przesyłasz mamie na raz 2 pliki i jeden z nich (html) nazywasz np "model_jonasza_URUCHOM". Mamie wytłumaczysz że muszą być 2 pliki i ogląda modele poprzez dwuklik w ten z końcówką "URUCHOM".