Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od jakiegoś czasu modeluje pojazd. Wczoraj nadszedł czas na wygładzenie go. Wszystko by poszło gładko gdyby nie krawędź w pewnym miejscu.

W środku chciałbym mieć ostrą krawędź a na zewnątrz gładką. Gdy splituje polygony, to po smoothie wszystko się "rozchodzi"

Zamieszczam screena z pociętymi polygonami i jak to wygląda po smoothie.

Z71wXb6.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

1 Trzeba po prostu dodać tam dodatkowe podziały.

Wykorzystałbym wariant ten z pierwszego obrazka, lecz robiąc trójkątne zamknięcie pętli wcześniej (skończyłbym na środkowym edgeloopie).

A w miejscach gdzie będą trójkąty wstawiłbym dodatkowe krawędzie, przerabiając tym samym trójkąty na czworokąty (czyli wstawiłbym po obu stronach dodatkowego edgeloopa przez całą krawędź lub chociaż kawałek).

2 Albo dodaj dwa czy trzy dodatkowe loopy, jeden na środku tych ścian z przodu, a i 1-2 powyżej, tak by oddzielić dużą połać płaskiej geometrii od tych trójkątów.

3 Przyjrzyj się też okienku Crease.

Być może ustawiając wysoką wartość crease tylko potrzebnym, ostrym krawędziom, obejdzie się bez dodatkowych podziałów na tym przegubie.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie za odpowiedź ! :)

Próbowałem zrobić z dodatkowymi podziałami ale dalej nie idzie... Crease też nie pomógł :/

Zamieściłem obiekt w pliku fbx oraz mb jakbyś miał ochotę samemu poszperać :p

Obiekt.zip

Napisano

W sumie nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać i jak wyobrażasz sobie to przejście z ostrego kantu w nieostry.

Gdzieś wokół z założenia muszą pojawić się jakieś zagięcia.

Wpadałoby więc się jeszcze tym pobawić i mimo wszystko zrobić jakąś linię rozdzielającą.

Jeśli chodzi o coś takiego:

model_jpg.jpg

to dodałem Poly split ring z ustawieniem absolute .1, po czym w miejscach gdzie geometria ma być gładka EdgeFlow, tak by maya znów ją zaokrągliła po swojemu.

(na tym obrazku kliknij jeszcze raz, będzie rozdz. 2,5k)

Edit:

Tak wyobrażam sobie łączenie, dwie wersje - z gładszym i bardziej "uszczelkowym" przejściem, że tak to nazwę

model_blizej_z_uszczelka.jpg

Dołączyłem plik MB (v2016) - po lewej wersja z edgeFlowem, w środku pogrzebana lekko pędzlem i ręcznie poprzesuwane wierzchołki, po prawej inny flow przejścia w nieostrą część.

test_obiect.zip

Edytowane przez ca mel

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie !

Zrobiłem tak samo jak Ty. Co prawda to jeszcze nie jest to, czego potrzebuje ale najwyżej potem poprawie to w photoshpie :)