Napisano 22 Listopad 20159 l Witam! Od jakiegoś czasu modeluje pojazd. Wczoraj nadszedł czas na wygładzenie go. Wszystko by poszło gładko gdyby nie krawędź w pewnym miejscu. W środku chciałbym mieć ostrą krawędź a na zewnątrz gładką. Gdy splituje polygony, to po smoothie wszystko się "rozchodzi" Zamieszczam screena z pociętymi polygonami i jak to wygląda po smoothie.
Napisano 22 Listopad 20159 l 1 Trzeba po prostu dodać tam dodatkowe podziały. Wykorzystałbym wariant ten z pierwszego obrazka, lecz robiąc trójkątne zamknięcie pętli wcześniej (skończyłbym na środkowym edgeloopie). A w miejscach gdzie będą trójkąty wstawiłbym dodatkowe krawędzie, przerabiając tym samym trójkąty na czworokąty (czyli wstawiłbym po obu stronach dodatkowego edgeloopa przez całą krawędź lub chociaż kawałek). 2 Albo dodaj dwa czy trzy dodatkowe loopy, jeden na środku tych ścian z przodu, a i 1-2 powyżej, tak by oddzielić dużą połać płaskiej geometrii od tych trójkątów. 3 Przyjrzyj się też okienku Crease. Być może ustawiając wysoką wartość crease tylko potrzebnym, ostrym krawędziom, obejdzie się bez dodatkowych podziałów na tym przegubie.
Napisano 22 Listopad 20159 l Autor Dzięki wielkie za odpowiedź ! :) Próbowałem zrobić z dodatkowymi podziałami ale dalej nie idzie... Crease też nie pomógł :/ Zamieściłem obiekt w pliku fbx oraz mb jakbyś miał ochotę samemu poszperać :p Obiekt.zip
Napisano 23 Listopad 20159 l W sumie nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać i jak wyobrażasz sobie to przejście z ostrego kantu w nieostry. Gdzieś wokół z założenia muszą pojawić się jakieś zagięcia. Wpadałoby więc się jeszcze tym pobawić i mimo wszystko zrobić jakąś linię rozdzielającą. Jeśli chodzi o coś takiego: to dodałem Poly split ring z ustawieniem absolute .1, po czym w miejscach gdzie geometria ma być gładka EdgeFlow, tak by maya znów ją zaokrągliła po swojemu. (na tym obrazku kliknij jeszcze raz, będzie rozdz. 2,5k) Edit: Tak wyobrażam sobie łączenie, dwie wersje - z gładszym i bardziej "uszczelkowym" przejściem, że tak to nazwę Dołączyłem plik MB (v2016) - po lewej wersja z edgeFlowem, w środku pogrzebana lekko pędzlem i ręcznie poprzesuwane wierzchołki, po prawej inny flow przejścia w nieostrą część. test_obiect.zip Edytowane 23 Listopad 20159 l przez ca mel
Napisano 28 Listopad 20159 l Autor Dzięki wielkie ! Zrobiłem tak samo jak Ty. Co prawda to jeszcze nie jest to, czego potrzebuje ale najwyżej potem poprawie to w photoshpie :)