Napisano 4 Marzec 20169 l Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać, jest to mój pierwszy post tutaj. Jestem początkującym użytkownikiem 3ds max'a. Mam problem z zamknięciem luki takiej jak na obrazku. Poziome Linie powinny zejść się w jednym miejscu (zaznaczone na zielono), ręcznie nie jestem w stanie przesunąć vertexów do miejsca spotkania, żeby zachować poprawne kąty (zielonej linii nie ma), linie nie biegną równolegle. Ma ktoś pomysł na to jak to naprawić?
Napisano 4 Marzec 20169 l możesz zaznaczać kolejne pary vertexów i łączyć je narzędziem Collapse. Weld z odpowiednio dużym Treshold powinien też dać radę
Napisano 4 Marzec 20169 l Ciężko wyczuć jak wygląda reszta modelu, nie widać zakończenia edge, zatem rozwiązanie może wymagać bardziej skomplikowanego wyrównywania niż to które Ci podam. Zaznaczasz dwa vertexy, i korzystasz z opcji Collapse. Działa ona tak, że oblicza odległość pomiędzy vertexami, i dzieli ją na pół, w miejscu podziału vertexy zostaną połączone w jeden vertex. Jeśli dwa odcinki po przeciwnej stronie połączonych przed chwilą vertexów w jeden nie są równe, możesz włączyć Constraints "Edge" następnie złapać vertex i przesunąć go za pomocą Select and Move do końca edge, aż dotknie on vertexa, kończącego tego edge. Następnie puszczasz na chwilę Select and Move i znowu łapiesz i przesuwasz vertex na swoje miejsce, tym razem z włączonym Snap to Vertex przyciągając go do vertexa powyżej aby zatrzymał się idealnie w miejscu, które zaznaczyłeś zieloną linią. Jeśli nie wiesz jak korzystać ze Snaps oraz Constraints "Edge" poniżej filmy.
Napisano 4 Marzec 20169 l Autor @polka dot, @2013 - Ok, naprawione. Wystarczyła opcja Collapse. Dzięki za filmy na pewno obejrzę.
Napisano 6 Marzec 20169 l Można jeszcze zwelodwać werteksy albo użyć przycisków x, y, z(też na werteksach) i wychodzi prosto.