Napisano 7 Marzec 20169 l Dosta艂em od dewelopera modele ze sketchupa a r贸wnocze艣nie mam mo偶liwo艣膰 ze skorzystania z tego programu po znajomo艣ci prosz臋 o pomoc jak przeksportowa膰 ichnie model do maxa wiem ze max zasadniczo otwiera pliki sketchupa ale po otwarciu to jest jedna wielka masakra nie idzie na tym pracowa膰
Napisano 7 Marzec 20169 l Ja po prostu otwieram w zak艂adce 3D Maxa import, i 艂aduje plik SKP prosto do Maxa...hm...i tak codziennie, bez problem贸w...a co jest nie tak z ich scen膮 po imporcie? Burdel w materia艂ach? Mo偶e maj膮 w艂膮czone podk艂膮dy DWG w tym sketchupie i przy okazji importu pliku SKP w艂膮czy艂y si臋 te偶 te pliki DWG? Jak ja importuj臋 ca艂y plik SKP to wy艂膮czam wpierw wszystkie podk艂ady, bo 3D Max potem szaleje jak dostaje 10000 lini z dwg po imporcie. Importuj臋 zawsze tylko geometri臋. tych podk艂d贸w DWG je艣li s膮 faktycznie w plikach SKP nie trzeba usuwa膰, wystarczy tylko je ukry膰 (stworzy膰 jak膮艣 warstw臋 w Sketchupie i na nie wrzuci膰 te podk艂ady DWG i potem ukry膰 warstw臋) i potem w czasie importowania w Maxie zaznaczy膰 opcj臋 "Skip hidden objects" czy jako艣 tak.
Napisano 7 Marzec 20169 l Autor Hris niestety po imporcie skp siatka modelu to jeden sajgon w艂膮cznie z dodatkowymi trainglami w oknach, pomijam fakt ze zasadniczo ka偶da bry艂a sk艂ada si臋 z oddzielnych poligon贸w ale to nie jest problem raz u偶yty weld na 0,001 i jest spoko . Dostaje czyste model bez siatek cadowskich i zasadniczo ko艅czy si臋 tym ze modeluje obiekt od nowa bo na tym z skp nie idzie pracowa膰
Napisano 7 Marzec 20169 l skalpel3d napisa艂: Hris niestety po imporcie skp siatka modelu to jeden sajgon w艂膮cznie z dodatkowymi trainglami w oknach, pomijam fakt ze zasadniczo ka偶da bry艂a sk艂ada si臋 z oddzielnych poligon贸w ale to nie jest problem raz u偶yty weld na 0,001 i jest spoko . Dostaje czyste model bez siatek cadowskich i zasadniczo ko艅czy si臋 tym ze modeluje obiekt od nowa bo na tym z skp nie idzie pracowa膰 Ale mi przykro:( :( :( ja ci臋...nigdy nie mia艂em takich jazd z modelami z SKP. Mo偶e dlatego 偶e sam je modeluj臋, a architekt贸w w mojej pracy zawsze prosz臋 o pewien schemat przygotowania sceny je艣li ju偶 co艣 modeluj膮, a i tak wszystkie modele przechodz膮 przez mojego kompa finalnie, wi臋c w pracy mamy ju偶 raczej opanowan膮 kultur臋 tworzenia w Sketchupie za zachowaniem warstw, grup obiekt贸w, instancji i materia艂贸w. Jak chcesz, mo偶esz podes艂a膰 scen臋 mi na hrisek@gmail.com, mo偶e b臋d臋 w stanie j膮 Ci ogarn膮膰 dzi艣 wieczorem przy kompie...je艣li oczywi艣cie masz czas i mo偶esz to wys艂a膰.
Napisano 27 Kwiecie艅 20169 l 1. Powiedz developerowi, 偶e model jest do d.. i musisz go zbudowa膰 od pocz膮tku - to chyba najlepsze wyj艣cie, arhcitekci cz臋sto robi膮 sajgon na modelach 3d 2. sprawd藕 koniecznie reverse faces https://www.youtube.com/watch?v=2c6MI_v5wJk
Napisano 12 Pa藕dziernik 20177 l Hej, wydaje mi si臋, 偶e rozwi膮zali ten problem w nowszej wersji maxa. W wersji Maxa2017 plik Sketchup importuje si臋 normalnie, (bezpo艣rednio plik Sketchup do Maxa)
Napisano 12 Pa藕dziernik 20177 l wszystko zale偶y od tego czy model przygotowuje kto艣 kto ma do艣wiadczenie z wizkami/ maxem (tak jak pisze Hris- wie jak to ma wygl膮da膰, uzgodni艂 workflow), czy kto艣 kto 'po prostu robi model w sketchupie'. jak dostaj臋 model skp to niestety w 99% jest z tym problem- obrazowa ilustracja problemu poni偶ej.. model kt贸ry dosta艂em i przemodelowany 'od zera' w maxie.. model ze skp- ka偶dy drobny element okien, ram osobno, siatka jak wida膰, ci臋偶ko co艣 z tego wykrzesa膰. ewentualnie m贸g艂 bym zrobi膰 na odp... i jako艣 to pogrupowa膰, na艂o偶y膰 materia艂, ale te偶 nie bez problemu grupowanie po materiale nie daje rady- w skp jest cz臋sto po 150-200 materia艂贸w, nawet jak jeden i ten sam wyst臋puje po kilkadziesi膮t razy, osobno dla r贸偶nych obiekt贸w. dlatego najcz臋艣ciej jak chc臋 zrobi膰 co艣 porz膮dnie modeluj臋 od zera, niestety..
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto