Napisano 17 Marzec 20168 l Witam. Czy jest może jakiś sposób na poznanie dokładnych wymiarów znanych budynków ? Poszukuję sobie na przykład wymiarów jakiegoś wieżowca czy innego biurowca i mimo, że jest to budynek znany, google wie o co chodzi, wikipedia również to jeśli chodzi o wymiary to max informacji to wysokość. Czy są może jakieś strony albo inne metody aby otrzymać informacje odnośnie innych wymiarów ? Szerokość budynku, wymiary i umiejscowienie okien i drzwi itp. W przypadku samochodów i innych popularnych przedmiotów można w google po prostu dopisać "blueprint" ale z tego co widzę to w przypadku budynków to nie jest stosowane, bądź po prostu sprawa jest niepopularna i zwyczajnie nie wiem gdzie szukać ? Z góry dziękuję za pomoc i Pozdrawiam :-) @Edit: Chyba, że może po prostu takich informacji się nie udostępnia bo to prawa autorskie dla architektów bądź zaproszenie dla terrorystów ? :D @Edit2: Oczywiście dodam jeszcze, że wszelkie dopisywanie w googlach blueprint/plans/measurements/wymiary/plany rzadko kiedy działa :/ Edytowane 17 Marzec 20168 l przez Zernat
Napisano 17 Marzec 20168 l Zazwyczaj architekci nie publikują takich planów, bo po co? Niekiedy można coś znaleźć pod hasłem plan, floor plan (ew. w języku danego kraju). Dla historycznych budynków bywają archiwa i strony www na temat ochrony zabytków z planami (zależnie od rejonu). Jeśli nie ma nic, zawsze można sobie zrobić printscreena z google, bing lub innej przeglądarki ze zdjęciami satelitarnymi (warto sprawdzić w tych dwóch, bo niekiedy w jednej a niekiedy w drugiej jest lepsza rozdzielczość). Jest tam w rogu miarka, więc wymiary będą z grubsza dobre. Dla niektórych miast są widoki ukośne. Rozstawienie drzwi i okien najczęściej tylko ze zdjęć. Niekiedy na zdjęciu widać człowieka, wtedy można go w photoshopie położyć i sprawdzić ile razy się mieści wzdłuż budynku albo w jakimś oknie, ale ta metoda to już bardzo niedokładna. Ostatecznie można spróbować napisać miłego maila do administracji budynku z prośbą o plan (przy historycznych budynkach niekiedy jest szansa, przy nowoczesnych nie próbowałam). Chodzi o jakiś konkretny budynek? Edytowane 17 Marzec 20168 l przez Ania
Napisano 17 Marzec 20168 l Cytat Ostatecznie można spróbować napisać miłego maila do administracji budynku z prośbą o plan Albo do kolesi z Al-Kaidy :)
Napisano 17 Marzec 20168 l W prusach i austrii byl specjalny ordnung dla kazdego miasta dot. Warunkow zabudowy, regulowal on wymiary, odstepy, wykonczenia ilosc pieter i okien na szerokosc. Takie dotyczyly np. Szczecina i Pragi ale pewnie tez i Wroclawia. Mysle, ze wszelki prefabrykowane budowle tez beda dobrze udokumentowane
Napisano 17 Marzec 20168 l Ja w pracy często potrzebuję info o wymiarach budynków wokół inwestycji do której wizkę robię. Mój workflow: 1) Instalka Google Earth Pro (jest już teraz darmowa) 2) Odpalenie Earth. 3) Jak znam dokładny adres budynku to go wklepuję w wyszukiwanie. 4) i teraz najważniejsze: jeśli dane miasto jest już dostępne jako miasto 3D (ale nie modele z 3D Warehouse, tylko pełny displacement terenu i miasta) to wczyta Ci się miasto plus ulice i budynki, kiepskie drzewa etc. ale za to wszystko w FULL 3D. 5) Google Earth Pro ma narzędzie miarki - można mierzyć w pionie i poziomie. 6) Jako że te miasta tworzone są ze zdjęć satelitarnych poprzez fotogrametrię, to ich dokładność jest różna. W Poznaniu sprawdzałem - jeśli budynek akurat był dobrze oświetlony przez słońce to powstał z niego dobry i wyraźny model 3D - wtedy dokładność pomiaru siega 15-20 cm na wysokości budynku. Po prostu jak budynek jest dobrze oświetlony to algorytm dobrze "rozumiał" gdzie budynek się "wbija" w ziemię a gdzie kończy jego fasada. Używam, działa, polecam.
Napisano 17 Marzec 20168 l Dla Polski na stronach starostw są mapy z nr działek i obrysem budynków - można włączyć zdjęcie satelitarne i zmierzyć orientacyjny wymiar rzutu budynku, albo bezpośrednio na stronie geoportalu.
Napisano 19 Marzec 20168 l Autor Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Obecnie szukam raczej do współczesnych wieżowców więc pozostaje mi chyba jednak wypróbować Google Earth. Spróbuję faktycznie pobrać instalkę, pewnie będzie więcej opcji niż w przeglądarce i może trochę dokładniej. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :-)