bbandi Posted March 25, 2016 Posted March 25, 2016 Witam Chciałem zapytać czy jest możliwość aby Autodesk zezwolił na użycie wersji trial 3ds max do zrobienia pracy na konkurs w którym są nagrody pieniężne? jeśli tak to do kogo pisac w tej sprawie, czy polski oddział ma cokolwiek do gadania w tej sprawie. Druga sprawa to taka czy można taką pracę wykonać u kogoś kto ma w pełni legalną wersję i bez problemu pracę podpisać jako swoją? a w razie wątpliwości powołać się na ta osobe że ona udostępniła soft do wykonania pracy?
taki Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Zdecydowanie polecałbym kontakt z Autodeskiem. Nawet polski oddział powinien Ci rozwiać wątpliwości. Moim skromnym zdaniem (nie jestem prawnikiem) to nie do końca jest użycie niekomercyjne bo przecież przewidziane są nagrody pieniężne a zakłada się, że chcesz wygrać czyli zdobyć nagrodę i w tym wypadku kasę czyli cel jest komercyjny. W drugiej kwestii wydaje mi się że spokojnie możęsz to wykonać u osoby z licencją a później wskazać, że to ona udostępniła Ci sprzęt lub oprogramowanie - tego prawo nie zabrania.
Traitor Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 Stary, kto Ci będzie sprawdzal, czy robiles prace konkursowa na trialu, u kolegi, a może w ogole na Blenderze lub w paincie. Co innego gdy jest to Twoje narzedzie powszedniej pracy.
olaf Posted April 12, 2016 Posted April 12, 2016 Jezeli regulamin nie ma wymagań dot rodzaju licencji na software to nie masz w sumie z tym żaadnego problemu i możesz zrobić jak chcesz.
Recommended Posts