Napisano 20 Październik 200420 l Na wstępie, chciałbym zwrócić uwagę że to forum dziwnie działa... w tym "dziale" forum, napisane jest że jest tu ponad 400 wątków, a tak naprawde... mój jest pierwszy, albo moja przeglądarka coś zchrzaniła, albo to jakiś błąd. Przechodząc do konkretów, właśnie tworzę bardzo prostą animację do fan filmu z gwiezdnych wojen, składa ona się z dwuch części (robionych odzielnie), w pierwszej prawie gotowej, napotkałem problem, otórz leci sobie niszczyciel imerum na ziemię, a w tle są gwiazdy. Napierw dałem bitmape jako tło do renderingu, lecz to nie był zbyt dobry pomysł (wyglądało to tak, że kmaera była nieruchoma a wszystko inne się ruszało) później zrobiłem dwie płaszczyzny w tle, co spowodowalo wydłurzenie renderingu jakieś 10 razy (z kilku minut do ponad godziny) a więc, ja to zrobić tak aby było dobrze? Mam jeszcze jedną sprawę, ale to omuwię puźniej bo za chwilę jadę na lekcię angielskiego. pozd. --------- KajtomatO
Napisano 20 Październik 200420 l do tego typu uzywa sie albo mapy evoirment z ustawieniem evoirment > sphertical evoirment w ME lub starfield z videopost a co do forum nie wie mo co chodzi bo jest 312 tematów i jest ich 312 ... a twoj jest pierwszy pod watkami przyklejonymi bo jest nowy ... chyba ze cie nie zrozumialem
Napisano 20 Październik 200420 l Ja wiem... miałem ten sam problem :) (THX pawel) Musisz ustawić jak wejdziesz do działu żeby pokazwyał wszystkie posty, a nie z ostatniego dnia. Co do nieba rozgwieżdżonego, to zobacz sobie tutorial maxa o asteroidach. Pierwsza rzecz jaka tam robisz to przygotowanie tła ;) Pozdrówki "leniu" ;)
Napisano 20 Październik 200420 l Autor dzięki, forum działa :), ale za licha nie mogłem doszukać się tego o gwiazdach... w asteroidzie tego nie było, przeszukałem wszystkie tutroralie zwią zane z kosmosem, dowiedziałem się tylko o dwuch plugin`ach... których nie umiem nigdzie znależć :)
Napisano 24 Październik 200420 l Autor video post jest dla mnie jak na razie za skomplikowany. postanowiłem uprościć animacię, ale dobija mnie tern rendering :) mam 3 animacie, pierwsza i druga potrzebuje po 2 i pół godziny a trzecia 30 minut.... da się to "wykolejkować" aby się to zrobiło w jedną noc?
Napisano 24 Październik 200420 l Autor 267 klatek i 6 godzi renderingu... się potne..... (intel celeron 1,11 Ghz, 256mb ram i geforce 2) troche za efekciarska ta animacia... (troche szkła jest)
Napisano 25 Październik 200420 l Autor poradziłem sobie... hmmm... znacie jakieś strony z darmowymi teksturami? szukałem, na przykład 3d cafe, ale tam są pojedyńcze, a ja bym jakiegoś packa potrzebował, mam 3ds max trial, atam jest pare tekstur na krzyrz
Napisano 25 Październik 200420 l Baza linkow moze znajdziesz cos dla siebie. Pozdr http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=1466
Napisano 26 Październik 200420 l Autor szkoda żę nie ma packów, no cóż życie jest ciężkie i nikt (za darmo) nie poda ci niczego na talerzu :) , trzeba się trochge wysilić (niestety) edit: Znalazłem! jednak jest ktoś kto może na podać 2000 teksturek na talerzu :)
Napisano 26 Październik 200420 l Narzekasz na 6 godzin?? Ja bym skakal z radosci gdyby tyle trwal rendering calej animacji. Ja kiedys czekalem ok.132 godzin i nie narzekam:) I do tego wylazlo jeszcze pare bledow ale na szczescie na tyle nie istotnych ze mozna bylo je zignorowac:)
Napisano 27 Październik 200420 l Autor do grafiki 3d to najlepiej zbudować całe centrum obliczeniowe :) (1000000GHz 10 terabajtów ram i takie bajery... chociarz ram nie jest taki ważny, najważniejszy jest chyba jednak procek) bo zwykłe komputery do poważniejszych animaci się nie nadają...
Napisano 27 Październik 200420 l przesadzasz .... radze sie przeyzwyczaic na 20 godz .. rendering samej pojedynczej klatki do pracy still ... sa od tego render Farmy ;) ale to kosztuje ... albo kup sobie RenderDrive za 42,000,-- zł ;) mieszkanie sprzedasz i masz ;) chcialem zauwazyc ze troche odbiegamy od tematu ;)
Napisano 27 Październik 200420 l Autor nie mam domu :) mam 15 lat, a awracając do tematu, niedługo zamieszcze moje dwie prymitywne animacie abyście mogli mi powiedziec co mógbym poprwcić (tylko prosze mnie nie "zjerzdzać" zabardzo :) )
Napisano 28 Październik 200420 l Nie bój się :) Zjedziemy Cię w sam raz :) Biorąc poprawkę na to, że masz dopiero 15 lat.. no i nie stać Cię na RenderDrive'a :) Wiadomo, że najważniejszy jest pomysł...
Napisano 28 Październik 200420 l Autor na razie pomysłu oryginalnego to nie mam, ćwicze animacię na obiektach zciągniętych z internetru, chociarz ostatnio, zrobiłem takie coś co spodek latający przypomina, i połończyłem ze zdjęciem, nawet fajnie wygląda, tylko nad teksturami troche muszę popracować (nabrac wprawy) a jak narazie szukam serwera żeby moje pliki na necie umieścić (10 mega)