Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakiś program, który umożliwia malowanie bezpośrednio na modelu 3d za pomocą krzywych, które później można edytować? Chodzi mi o takie coś jak "Pen Tool" z Photoshopa.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W maxie ribbon/freeform/spline tyle że vertexy są dosyć gęsto.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, ale chyba nie do końca jasno zadałem pytanie. Chodzi mi o rysowanie tekstur bezpośrednio na modelu za pomocą krzywych jak w Photoshopie za pomocą "Pen Tool". Nawet w samym 3ds max mogę malować pędzlami po modelu, ale tym sposobem nie mogę zrobić precyzyjnych kształtów.

Szukam czegoś co by mi ułatwiło robienie tekstur samolotów np. takich http://www.extraaircraft.com/images/defaults/aircraft_1.jpg

Klasyczne malowanie 2D w photoshopie bywa uciążliwe, zwłaszcza gdy model jest niezbyt dobrze zmapowany.

Napisano

teoretycznie jakby sie uwziąć to możesz to w blenderowym texture paintcie robić za pomocą krzywych w ustawieniu brusha. Przy czym nie jest to az tak rozbudowane w 3dcoatcie ale mysle że do takich malowanek samolotu by dało rade.

@edit, jeszcze w sumie możesz wysyłać obraz z viewportu (w blenderze to sie bodaj external paint nazywa) i edytować jakby screenshota w photoshopie.

Napisano
  • Autor

Dzięki jeszcze raz. 3D Coat wygląda obiecująco zwłaszcza za taką cenę.