Napisano 11 Sierpień 20168 l Czy jest jakiś program, który umożliwia malowanie bezpośrednio na modelu 3d za pomocą krzywych, które później można edytować? Chodzi mi o takie coś jak "Pen Tool" z Photoshopa.
Napisano 11 Sierpień 20168 l W Blenderze: Tylko ta opcja dopiero w nieoficjalnym buildzie, który można pobrać stąd. Też się tym bawię ostatnio :)
Napisano 11 Sierpień 20168 l Autor Dzięki za odpowiedź, ale chyba nie do końca jasno zadałem pytanie. Chodzi mi o rysowanie tekstur bezpośrednio na modelu za pomocą krzywych jak w Photoshopie za pomocą "Pen Tool". Nawet w samym 3ds max mogę malować pędzlami po modelu, ale tym sposobem nie mogę zrobić precyzyjnych kształtów. Szukam czegoś co by mi ułatwiło robienie tekstur samolotów np. takich http://www.extraaircraft.com/images/defaults/aircraft_1.jpg Klasyczne malowanie 2D w photoshopie bywa uciążliwe, zwłaszcza gdy model jest niezbyt dobrze zmapowany.
Napisano 11 Sierpień 20168 l teoretycznie jakby sie uwziąć to możesz to w blenderowym texture paintcie robić za pomocą krzywych w ustawieniu brusha. Przy czym nie jest to az tak rozbudowane w 3dcoatcie ale mysle że do takich malowanek samolotu by dało rade. @edit, jeszcze w sumie możesz wysyłać obraz z viewportu (w blenderze to sie bodaj external paint nazywa) i edytować jakby screenshota w photoshopie.
Napisano 11 Sierpień 20168 l Autor Dzięki jeszcze raz. 3D Coat wygląda obiecująco zwłaszcza za taką cenę.