Napisano 14 Sierpień 20168 l Cześć, od dawna mnie to męczy i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi - czy da się usunąć materiały ze sceny? Ale tak definitywnie, nie chodzi o zdjęcie materiałów z obiektów - to jest akurat łatwe. Mamy sobie listę "Scene Materials": i znajdują się na niej również materiały nie przypisane do żadnego obiektu w scenie. Chciałbym w kwestii porządku (drobny pedantyzm bierze górę...), usunąć wszystkie materiały z których nie skorzystam/skorzystałem. A jak już jestem przy Material Editorze to pytanie numer dwa: czy da się używając Slate Material Editora zrobić drag and drop materiałem/tekstura czy czymkolwiek innym? W wersji Compact można po prostu złapać za slot (widoczny jako kulka podglądu) ale używając wersji Slate, nie da się przeciągnąć noda, opcji "Copy" też nie widzę. Mała rzecz a jaka irytująca...
Napisano 14 Sierpień 20168 l Co do pierwszego to można ręcznie to robić ale dużo wygodniej jest za pomocą skruptu http://polycount.com/discussion/67113/3d-max-how-can-i-remove-all-materials-from-scene, Co do drugiego pytania to nie wiem czy chodzi ci o samo jakby kopiowanie textury w slate material(jesli tak to robi się to z shiftem), a jeśli o nakładanie materiału na obiekt łapiąc go i przesuwając to wydaje mi się, że nie można tak robić. Trzeba klikać assign material.
Napisano 14 Sierpień 20168 l Autor 1. Odnośnie skryptu – jeszcze łatwiejszą wersją jest "$.mat=null" co również usuwa materiał z aktualnie zaznaczonego obiektu. Z tym ze wydawało mi się, że taki materiał mimo wszystko zostaje w scenie (mimo że nie jest nigdzie przypisany). Ale FAKT! Po usunięciu materiał znika z listy "Scene Materials". A wydawało mi się tak, ponieważ patrzyłem na 4 tekstury które dalej widnieją mi na wspomnianej liście, a w scenie ich nigdzie nie mam. 2. Używając Compact możemy za pomocą drag-and-drop przenieść teksturę/materiał z A do B: Ale już pracując na Slate nie da się zrobić tego w tą samą stronę: Zastanawiałem się czy nie ma gdzieś opcji kopiowania inny sposób na drag-and-dropa. Wychodzi na to, że nie...
Napisano 14 Sierpień 20168 l Co do 2, da się - w trochę inny sposób. Złap za to co zaznaczyłem na żółto i przeciągnij do B (to samo z przeciąganiem na modele):