szakal777 Napisano 17 Sierpień 2016 Napisano 17 Sierpień 2016 Witam. Jestem tutaj nowy,a zarazem początkujący w świecie grafiki.Ostatnimi czasy ćwiczę sobie zbrush,ale wciąż nie mogę znaleźć odpowiedzi na 2 pytania. 1. Tworzę sobie kule, a zaraz po tym tworzę kwadrat. Jak w zbrush wrócić do edycji kuli? Szukalem i nie mogę znalezc, mogę tylko na nowo postawić kulę,a już nie edytować tą stworzoną wcześniej 2.Jak podzczas modelingu głowy np wyłączyć siatkę i żeby wszystko było wygladzone? Ciężko wytlumaczyc mi pytanie, ale np po dodaniu polygonow ctrl+d jak na niektorych tutorialach poźniej wszyscy modelują na takim fajnie wygładzonym obiekcie, jakby na rzeźbie, a moj obiekt po wylączeniu siatki sklada sie z widocznych polygonow i jest kanciasty
Xaia Napisano 17 Sierpień 2016 Napisano 17 Sierpień 2016 1. Zbrush działa trochę inaczej niż normalne programy 3D. Żeby dodać nowy obiekt musisz dodać nowy subtool. Dzięki temu możesz się przełączać z jednego obiektu na drugi. Klikając ALT+LPM na obiekcie pozwala szybko przełaczyć się na porządaną geometrię. 2. siatkę wyłączasz SHIFT+F (zbrushowe grupy wyświetlają siatkę, w najnowszej wersji można to przełączać). A jeśli subdiv nie wygładza siatki to kliknij przycisk Smt - jest w zakładce Geometry zaraz obok dużego przycisku Divide.
michalo Napisano 18 Sierpień 2016 Napisano 18 Sierpień 2016 1. BYć może wychodzisz z trybu edycji (Klawisz T) .ZBrush ma dwa tryby 2,5D i 3D. 2. Chyba chodzi o to, że twój obiekt ma małą rozdzielczość. Spróbuj nacisnąć kilka razy ctrl+D polecam https://pixologic.com/zclassroom/intro
Riko Napisano 18 Sierpień 2016 Napisano 18 Sierpień 2016 2. Albo włącz Smoothowanie przy Divide - przycisk "Smt" - może o to Ci chodzi
szakal777 Napisano 18 Sierpień 2016 Autor Napisano 18 Sierpień 2016 Dziękuje! Bardzo pomogliście Jednak napotykam jeszcze jeden problem podczas pracy. Niekiedy chowa mi się to menu po lewej stronie z brushami i resztą opcji.Nie mogę tego przywrócić.Gdy rozciągnę myszką pasek po lewej stronie pojawią tylko jakieś dziwne opcje ,,materials'' Jak przywrocic to co bylo wczesniej? Za kazdym razem muszę zbrusha resetować by wrocil do domyslnych ustawien.Nie wiem też dlaczego tak to niekiedy znika Nie wiem czemu obrazek się nie pojawia.Jest w .png na hostingu zdjęc. Wyswietla się wam?
Rekomendowane odpowiedzi