Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Tworze boxa , potem edit poly i wycinam w nim np. gorna scianke, ale podczas renderingu widac tylko scianki zewnetrzne i tu pytanie czy jest mozliwosc, aby renderowane byly scianki wew. oraz zew. bez ich pogrubiania ?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Masz chyba na myśli płaszczyzny (nie ścianki, prostopadłościan nie posiada ścianek zewnętrznych i wewnętrznych). Z twojego opisu trudno wywnioskować co robisz nie tak. Czy nałożyłeś materiał, czy masz jakieś oświetlenie

[ATTACH=CONFIG]102207[/ATTACH]

Box bez górnej "ścianki" z podstawowym materiałem, bez źródeł światła. Działa.

Napisano
  • Autor

A u mnie z takimi samymi parametrami wychodzi tak :

Edytowane przez hghormone

Napisano

Dodaj do sceny jakieś źródło światła i pudełko się "objawi" :-) . Albo naciśnij 8 (menu rendering -> environment) i zmień background color na biały. Też powinno zadziałać. Tu jedno światło i jasny szary background.

[ATTACH=CONFIG]102209[/ATTACH]

Trochę trudno podpowiedzieć na podstawie takich skąpych informacji. Może ekspozycja jest źle ustawiona i po prostu obraz jest "prześwietlony".

Napisano
  • Autor

Mam ustawiony kolor biały.

Swiatlo nic nie daje.

Pomaga dopiero zaznaczenie opcji Force 2 sided w rendering, ale nie o to mi chodzilo , bo ja np. nie chce tego zastosowac do wszystkich obiektow tylko do jednego.

Napisano

W takim razie stwórz material 2sided i przypisz go do tylko tego jednego elementu a do reszty jakis inny materiał.

Napisano
  • Autor

Ok.

Czyli rozumiem, ze program nie ma np. modyfikatora podobnego do "Shell" tylko bez pogrubienia, ktora sprawila by, ze w np. w boxie renderowane byly by obydwie jego plaszczyzny (wew. i zew.)?

Edytowane przez hghormone

Napisano

Jaki silnik - scanline, mentalray, v-ray?

Jeżeli scanline, w opcjach materiału standardowego zaznacz 2-sided

[ATTACH=CONFIG]102210[/ATTACH]

Wtedy będzie działało tylko na obiekt, który ma nałożony ten materiał.

Możesz też zastosować materiał doublesided i wtedy nadajesz inny np. kolor dla płaszczyzny zewnętrznej a inny dla wewnętrznej.

[ATTACH=CONFIG]102211[/ATTACH]

Edytowane przez Dynamico