Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam animowana kamere, nic wiecej w scenie. Nie uzywam GI. Ale animacja mocno flickeruje.

Ktorymi ustawieniami mam kombinowac zeby sie tego pozbyc?

vray 3.4

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pokaż coś więcej, materiały, render, ustawienia, bo jak na razie można tylko wróżyć z fusów.

Skoro nie używasz GI to obstawiałbym na refleksje, ale jak napisałem wcześniej to tylko zgadywanie.

Napisano
  • Autor

No szkoda ze sie nie da z fusow :(

Faktycznie jeden material ma refleksje i sprawdzilem ze to z nim sa wlasnie problemy.

Mam do niego podpieta mapke i to jego ustawienia:

954vyeh.png

Ustawien rendera nie ma co pokazywac bo wlasciwie wszystko na default'cie, tak samo swiatla.

Napisano

Jeśli możesz pokaż jeszcze ze 2 - 3 klatki renderu. Nie wiem czy taki duży glossiness jest pożądany, ale on może być przyczyną flickeringu.

Takiego glossa i tak raczej nie będzie widać na renderze więc można by z tych refleksów na tym materiale zrezygnować.

Napisano
  • Autor

Ja bym bardzo chetnie chcial bez refleksow bo i czas renderu bedzie lepszy. Ale nie wiem zbytnio jak sfejkowac takie refleksy. A z takimi refleksami fajnie sie blyszczy material.

To sa screeny. Relfeksyjny material to ten czarny, wungiel :D

QrW9I8Z.jpg

EorgA7O.jpg

54w9g8h.jpg

A czy 0.55 to naprawde duzy glossiness? Poza tym jakos chyba niweluje sie ten flickering na refleksach normalnie :)

Napisano

Jaką mapę masz w reflect? Jezeli to noise dla refleksów to spróbuj go wrzucić w bump zamiast reflect.

Jeżeli zależy Ci na szybkości to przy takiej prostej scenie możesz dać sam highlight glossines (powyżej reflect glossines) odznacz przycisk [L], daj tam 0.55. a w reflect glossines wróć na 1 i wyłącz trace reflections w opcjach materiału.