Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Co moglibyście powiedzieć o możliwościach tego lapka dotyczących renderingu?

Model MSI gp 70 2qf

Intel® Core™ i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz (8 CPUs), ~2.6GHz

16GB RAM

Windows 7 64-bit

NVIDIA GeForce GTX 950M

Oczywiście nie chce go wykorzystywać do jakiś projektów z 10m poly i 4k res. Chciałbym sobie porenderować na studiach jakieś domki, samochody, max fullHD. Boje się, że vray go zajedzie. W stresie prawie 100 stopni. Na początku bałem się że go spalę, a razem z nim biurko. Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że te lapki podobno tak mają.... Chce go wykorzystywać co najmniej do 2020 :D

Z góry dzięki za rady.

Edytowane przez Reynevan

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

100 stopni, może tak mają, ale normalne to nie jest i długo nie pociągnie. Generalnie to szmelc. 85 stopni to powinien być maks maksów.

Napisano
  • Autor

W internetach piszo, że 90+ to norma dla tego kompa. Sam już nie wiem... Ponad rok już jade na takich temperaturach.

Napisano

niepolecam MSI... generlanie przegrzewają się tzn.. nie ma throttlingu.. ale np flagowy MSI.. i flagowy asus.. to asus.. ma na całej obudowie o 14 stopni mniejszą temperature.. co prawda na procku oba laptopy mają 90-95 stopni w stresie. ale no lapki tak mają nie ma throttlingu.

zaraz napisze większego posta.. i zrobie edita.

generalnie ej do jakiej kwoty ten laptop?

Napisano

wydajnosc podobna do Sandy 2600 więc renderowac sie da na pewno.

Napisano

Zainwestuj w podkładkę chłodzącą. Generalnie laptopy nie służą do renderowania i kupowanie czegokolwiek powyżej 2c/4t mając na uwadze duże obciążenie jest z deka bez sensu. To są zwyczajnie złomy, bardzo kosztowne buble do wyciągania kasy itd. Jest wiele innych opcji, konto na renderfarmę, liczenie ciężkich scen w domu na stacjonarce, GPGPU...

Nie wiem jak duże sceny liczysz, bo wielu wystarcza 2c/4t w mobilu, lub GPU mobilne, bo lepiej poczekać 2x dłużej niż mieć piekarnik pod palcami ;). Ten komputerek potrafi nawet osiągnąć 200W poboru mocy, a ciekawe jaki ma zasilacz :)

Napisano
  • Autor

Renderuje gdy mnie nie ma, prąd też za free więc to nie jest problemem. Zasilacz 120W.

Duże sceny tzn ilość poly czy ilość obiektów w scenie? Jeden samochód jakieś 3mln.

Rok temu jakoś pozytywnie się o nim wypowiedziałeś...

Spoko, możesz brać, dobra cena i dobry lapek (ciekawe chłodzenie) z b.szybkim procem, praktycznie takim samym jak w tych za 12k - nie liczę tych kombinowanych konstrukcji xnote z normalnymi desktopowymi procami, ale to wyjątki.
Napisano

Owszem, wśród 4c/8t ten laptop nie jest tragiczny w stosunku cena jakość tzn. dużo nie stracisz, gdybyś miał wydać 12k, najwyżej spalisz tylko 3k za 2 lata :), ale moje zdanie nt. renderowania na takim laptopie itp. też gdzieś tam jest w historii.

Laptopa postaw na podkładce chłodzącej i włączaj turbo w renderingu. Wiatrakom nic nie będzie, a poza tym kosztują relatywnie grosze.

Edytowane przez materalia