Napisano 9 Listopad 20168 l Witam! Przez długi czas zastanawiałem się czy założyć tutaj swoją teczkę. Rysuję od dłuższego czasu, jednak chciałbym się rozwinąć w dziedzinie sztuki cyfrowej. Działam sam w tą stronę (przeglądam różne poradniki, przesłuchuję wiele wypowiedzi profesjonalistów), ale również chciałbym uzyskać indywidualne komentarze na temat poszczególnych prac, za które byłbym bardzo wdzięczny :) Więc może nie przedłużając pokaże kilka prac: Studium Z wyobraźni:
Napisano 10 Listopad 20168 l Cześć na forum! Fajnie, że zdecydowałeś się założyć teczkę. Widać, że masz już skilla i siedzisz w temacie. W pierwszym studium jest świetny focal point i ta praca stoi moim zdaniem na najlepszym poziomie. Widać w tej pracy Twoją interpretację postaci, nie jest to kalka rzeczywistości i to mi się podoba. No i tak jak powiedziałem, dobrze ulokowany kontrast. Co można by w niej poprawić? Mógłbyś popracować nad jej dolną częścią, nad okolicą nóg. Może ta część ma za ostre krawędzie? A gdybyś ten fragment trochę rozmył przy użyciu customowego smudga? W innych pracach naprawdę fajnie stylizujesz choć widać braki w anatomii. Staraj się też rozumieć formę, jej trójwymiarowość. Momentami światło operuje zbyt intensywnie i zbliża się za bardzo do białego. Może to Twoja decyzja stylistyczna ale warto o tym pomyśleć i robić to świadomie. Obserwować rzeczywiste kolory. Tyle ode mnie, mam nadzieję, że wskazówki się przydadzą w dalszym rozwoju :)
Napisano 11 Listopad 20168 l Hej witam na forum. Polecam używanie referencji bo widać braki w wielu aspektach niestety- anatomia materiały itd. Jesteś na tym etapie, że z głowy nie wymyślisz dobrze tych rzeczy a dobre użycie refek bardzo pomaga. Pozdrawiam
Napisano 14 Listopad 20168 l Autor Hej! Dzięki za komentarze. Staram się nad tym ciągle pracować, dlatego też skupiłem się nad rzeczami które mi nie idą najlepiej lub od których po prostu uciekam. Zmierzyłem się z dobraniem odpowiedniego koloru do rysunku, poszukiwaniu odpowiednich proporcji jak oraz kadrami (których zawsze jakoś unikam). Staram się pracować dość sporo tradycyjnie i wykorzystywać najlepiej czas na rozwój. Kilka szkiców w poszukiwaniu proporcji: Kadry z filmu (1. "Adwokat Diabła" 2 i 3 "Mechaniczna Pomarańcza") Studium z natury (coś prostego na początek) Szkic z wyobraźni: Poszukiwanie koloru (nie wchodząc w większy detal) Z góry dziękuję za komentarze!