Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przez długi czas zastanawiałem się czy założyć tutaj swoją teczkę. Rysuję od dłuższego czasu, jednak chciałbym się rozwinąć w dziedzinie sztuki cyfrowej. Działam sam w tą stronę (przeglądam różne poradniki, przesłuchuję wiele wypowiedzi profesjonalistów), ale również chciałbym uzyskać indywidualne komentarze na temat poszczególnych prac, za które byłbym bardzo wdzięczny :)

Więc może nie przedłużając pokaże kilka prac:

Studium

tumblr_oa0hh1miEu1u2kzdeo2_500.jpg

tumblr_oc1xxdMyd51u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_oazezjB5BV1u2kzdeo1_500.jpg

Z wyobraźni:

tumblr_ofx478ZW3Y1u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_oc49euo4n81u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_obuy19X6Mb1u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_oakwmhzrQj1u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_o9ydk35tYh1u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_oa3vhyTFjp1u2kzdeo1_500.jpg

tumblr_ogebnjJAt71u2kzdeo1_1280.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć na forum!

Fajnie, że zdecydowałeś się założyć teczkę. Widać, że masz już skilla i siedzisz w temacie. W pierwszym studium jest świetny focal point i ta praca stoi moim zdaniem na najlepszym poziomie. Widać w tej pracy Twoją interpretację postaci, nie jest to kalka rzeczywistości i to mi się podoba. No i tak jak powiedziałem, dobrze ulokowany kontrast.

Co można by w niej poprawić? Mógłbyś popracować nad jej dolną częścią, nad okolicą nóg. Może ta część ma za ostre krawędzie? A gdybyś ten fragment trochę rozmył przy użyciu customowego smudga?

W innych pracach naprawdę fajnie stylizujesz choć widać braki w anatomii. Staraj się też rozumieć formę, jej trójwymiarowość. Momentami światło operuje zbyt intensywnie i zbliża się za bardzo do białego. Może to Twoja decyzja stylistyczna ale warto o tym pomyśleć i robić to świadomie. Obserwować rzeczywiste kolory.

Tyle ode mnie, mam nadzieję, że wskazówki się przydadzą w dalszym rozwoju :)

Napisano

Hej witam na forum. Polecam używanie referencji bo widać braki w wielu aspektach niestety- anatomia materiały itd. Jesteś na tym etapie, że z głowy nie wymyślisz dobrze tych rzeczy a dobre użycie refek bardzo pomaga. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hej! Dzięki za komentarze. Staram się nad tym ciągle pracować, dlatego też skupiłem się nad rzeczami które mi nie idą najlepiej lub od których po prostu uciekam. Zmierzyłem się z dobraniem odpowiedniego koloru do rysunku, poszukiwaniu odpowiednich proporcji jak oraz kadrami (których zawsze jakoś unikam). Staram się pracować dość sporo tradycyjnie i wykorzystywać najlepiej czas na rozwój.

Kilka szkiców w poszukiwaniu proporcji:

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o6_540.jpgtumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o5_400.jpg

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o10_400.jpg

Kadry z filmu (1. "Adwokat Diabła" 2 i 3 "Mechaniczna Pomarańcza")

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o3_540.jpg

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o8_400.jpgtumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o9_400.jpg

Studium z natury (coś prostego na początek)

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o2_540.jpg

Szkic z wyobraźni:

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o1_1280.jpg

Poszukiwanie koloru (nie wchodząc w większy detal)

tumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o4_1280.jpgtumblr_ognbjrS1uW1vkhh99o7_1280.jpg

Z góry dziękuję za komentarze!