Napisano 16 Grudzień 20168 l Witam, Chciałam Was prosić o pomoc, co mogę mieć nie tak w ustawieniach, że światło jest ziarniste... załączam obrazek i z gory bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi :)
Napisano 16 Grudzień 20168 l masz włączony w color mapingu sub pixel mapping ? Za niskie subdiwids w świetle lud shaderze blatu. mogą to być także niskie parametry samego rendera ale tego bez zrzutów ustawień nie sposób powiedzieć
Napisano 16 Grudzień 20168 l jeśli to vRay 1.x to odszumisz to jedynie za pomocą silnika AA (wysokie max w DMC i niski color threshold) jeśli to vRay 2.x to włącz sub pixel mapping, możesz sprawdzic clamp output, ale też dosampluj światła i materiały. jeśli to vRay 3.x to zwiększa wartość min shading rate, włącz sub-pixel mapping + najprawdopodobniejsza przyczyna to kosmiczna intensywność świateł w tych lampach w stosunku do reszty sceny.
Napisano 19 Grudzień 20168 l Autor Bardzo dzękuję za cenne wskazówki. Nie mam możliwości wrzucić ustawień rendera w tym momencie, ale parametry były dość wysokie. Sub-pixel-mapping mialam wylaczone i co do intensywnosci to mialam baaaardzo duza, bo nie chciala mi sie wogole rozswetlic scena nie wiem czemu, mimo ze mialam vray sun, plane'y w oknach plus bardzo duzo swiatel we wnetrzu ;