Grandus Napisano 10 Styczeń 2017 Share Napisano 10 Styczeń 2017 Na pewno sprawa jest prosta ale prosiłbym o pomoc. Po dodaniu mirror powstał nieładny środek. Co zrobić aby to połączyć tak aby nie było żadnego śladu łączenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertP Napisano 10 Styczeń 2017 Share Napisano 10 Styczeń 2017 To chyba raczej kolejność modyfikatorów. Najpierw mirror potem subdiv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuorion Napisano 10 Styczeń 2017 Share Napisano 10 Styczeń 2017 Dociągnij vertexy do środka ;)? Możesz zaznaczyć na chwilę "Clipping" i po prostu przeciągnąć środkowe vertexy do osi po której jest mirror (Clipping ogranicza ruch do płaszczyzny mirrorowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grandus Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2017 Dociągnij vertexy do środka ;)? Możesz zaznaczyć na chwilę "Clipping" i po prostu przeciągnąć środkowe vertexy do osi po której jest mirror (Clipping ogranicza ruch do płaszczyzny mirrorowania) Fakt, mogę tak zrobić ale wówczas powstaje bardzo nieładna siatka (coś w stylu litery S) i nie wiem czy później nie będzie problemu przy dalszym modelowaniu. Wydaje mi się, że tutaj mirror zadziałał prawidłowo ponieważ po dodaniu subdiv krawędzie są zaokrąglone dlatego chyba konieczne jest dodanie pionowego loopa i dodatkowo poziomego na samych skrajnych krawędziach. Ale na przyszłość chciałbym wiedzieć jak to zrobić prawidłowo, a nie eksperymentując :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zuorion Napisano 11 Styczeń 2017 Share Napisano 11 Styczeń 2017 A sprawdziłeś czy masz dobrą kolejność modyfikatorów tak jak @HubertP napisał? Najpierw Mirror, później Subdiv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grandus Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2017 Tak! To pomogło. Góra zrobiła się idealna. Ale dół jeszcze wygląda nie do końca dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 11 Styczeń 2017 Share Napisano 11 Styczeń 2017 Może masz face pomiędzy tymi 4 vertami widocznymi na obrazku. Wleć w model i wywal go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grandus Napisano 11 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2017 Może masz face pomiędzy tymi 4 vertami widocznymi na obrazku. Wleć w model i wywal go. Tak właśnie było, usunąłem tylko ten face i jest idealnie. Problem rozwiązany. Dziękuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi