Napisano 17 Styczeń 20178 l Mój stary GTX 560 SE był już raz wypalany w piekarniku dzięki czemu udało się go wskrzesić lecz nie wiem na jak długo. Na nową kartę chciałem przeznaczyć jakieś 1300zł i tutaj pojawia się pytanie czy pod symulacje w Houdinim warto dawać jakieś solidne GPU czy lepiej kupić coś słabszego pokroju GTX 1050/960 i resztą wpakować w RAM, którego obecnie mam 32GB? Porównywałem sobie 970 i 1060 6GB i wypadają bardzo podobnie z tym, że 970 ma więcej CUDA corów. Będę wdzięczny za pomoc bo może w tej kwestii nie opłaca się tyle wydawać na nową kartę. http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6g-vs-nvidia-geforce-gtx-970
Napisano 17 Styczeń 20178 l Autor Sorry, że off top, ale jak to wypalić w piekarniku? Dosłownie? :P Dokładnie tak jak napisał Bombee :) Teraz karta śmiga ale wszystko do czasu dlatego wróćmy do głównego tematu wątku :P
Napisano 17 Styczeń 20178 l gtx 1060 6 GB - czyli 2 GB przewagi w ilości Ram nad gtx 970 gtx 970 - więcej rdzeni cuda jak zrozumiałem chodzi o symulację a nie rendering więc stawiałbym na 970-tkę + dołożenie ram-u
Napisano 17 Styczeń 20178 l Mój stary GTX 560 SE był już raz wypalany w piekarniku dzięki czemu udało się go wskrzesić lecz nie wiem na jak długo. Na nową kartę chciałem przeznaczyć jakieś 1300zł i tutaj pojawia się pytanie czy pod symulacje w Houdinim warto dawać jakieś solidne GPU czy lepiej kupić coś słabszego pokroju GTX 1050/960 i resztą wpakować w RAM, którego obecnie mam 32GB? Porównywałem sobie 970 i 1060 6GB i wypadają bardzo podobnie z tym, że 970 ma więcej CUDA corów. Będę wdzięczny za pomoc bo może w tej kwestii nie opłaca się tyle wydawać na nową kartę. http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/msi-geforce-gtx-1060-gaming-x-6g-vs-nvidia-geforce-gtx-970 Z mojego (niewielkiego) doświadczenia - nie ma szału z simami na GPU. Dodatkowo ich złożoność jest ograniczona ilością ramu na karcie, więc lepiej mieć więcej niż mniej. Przypaliłem sobie pamięci na karcie simując z wsparciem OpenCL i renderując w Octane, więc dalsze simy na GPU sobie odpuszczę. Na Twoim miejscu dokupiłbym drugie 32 giga ramu.
Napisano 18 Styczeń 20178 l Autor Z mojego (niewielkiego) doświadczenia - nie ma szału z simami na GPU. Dodatkowo ich złożoność jest ograniczona ilością ramu na karcie, więc lepiej mieć więcej niż mniej. Przypaliłem sobie pamięci na karcie simując z wsparciem OpenCL i renderując w Octane, więc dalsze simy na GPU sobie odpuszczę. Na Twoim miejscu dokupiłbym drugie 32 giga ramu. Trochę poczytałem w ostatnim czasie na ten temat i praktycznie openCL dobrze sprawdza się tylkow Pyro/Smoke i wspomaga Grainy a do reszty rzeczy już niezbyt jest to użyteczne więc w takiej sytuacji raczej nie ma sensu pakować się w jakieś drogie układy graficzne, które oprócz ubycia $ z portfela nie wprowadzą zmiany wartej tej ceny.