Napisano 8 Luty 20178 l Witam wszystkich, Przymierzam się do wymiany: Procesora, karty graficznej oraz dołożenia RAMU do komputera stacjonarnego. Obecnie komputer wyposażony jest w procesor Intel Core i5; kartę grafiki Geforce GTS 450 i 4 GB RAMU w jednej kości. Pracuję na programach Cinema 4d R15, renderuję w V-Ray + Photoshop. Powoli zaczynam też pracę z animacją w C4d i After Effects. Komputer ma już ponad 6 lat, dopóki pracowałem w Cinema 4d R11 było ok, niestety razem z wymianą oprogramowania przyszedł czas na zmiany sprzętowe:) Chciałbym dowiedzieć się w jaki sprzęt polecacie mi celować tzn.: 1. Procesor: Core i7 są przeraźliwie drogie, co myślicie o zmianie na AMD i czy będzie to wymagało wymiany płyty głównej? 2. karta grafiki - Geforce GTX lub Quadro, ciekawi mnie ogólnie co wpływa na szybkość renderowania w V-ray - procesor czy karta graficzna 3. Ilość RAM - podobno do konkretnego procesora wymagana jest pewna minimalna ilość RAMu, jak jest ta zależność Będę naprawdę wdzięczny za wskazówki w tym temacie. Kompletnie nie znam się na sprzęcie komputerowym. Dzięki
Napisano 8 Luty 20178 l 1)Tylko i7 lub czekaj na Ryzen az wyjdzie bo branie obecnie AMD sie nie oplaca. W lutym chyba powinien wyjsc Ryzen. 2) Tylko GTX np. 1060 6GB lub 1070 8GB Nie oplaca sie brac Quadro sa drogie i problematyczne bardziej nadaja sie do CAD CAM MES z zakresu dzialan inzynierskiach. 3) Procki maja max RAM. i7 do na platforme FCLGA1150 to max 32GB DDR3 platforma 2011 to 64GB DDR3. Platforma 2011-v3 to max 64GB DDR4 dla i7 piatej generacji a i7 6 generacji to 128GB DDR4. Wpisujac w google model procesora powinna sie wystwietlic strona ark intela np.: http://ark.intel.com/products/80807/Intel-Core-i7-4790K-Processor-8M-Cache-up-to-4_40-GHz Musisz okreslic swoj budzet, bo pieniedzy nie przeskoczysz.
Napisano 8 Luty 20178 l Vray jak na razie renderuje na procesorze ma tryb active shade vray RT w którym można wykorzystać grafikę do renderingu ale jak na ten moment służy on bardziej do podglądów ustawień światła kamery czy szaderów prawie w realnym czasie :)Procesor nie ma określonej minimalnej ilości pamięci po prostu musi mieć pamięć aby wszystko ruszyło :) wymogi co do ilości pamięci mają softy Skoro twój komputer ma 6 lat to na pewno nie ważne na jaki procesor się zdecydujesz wymagane bedzie zakup nowej płyty głównej i pamięci DDR4 ty posiadasz w swoim na pewno DDR3 które są juz aktualnie niestosowane można je kupić nadal na rynku. Nie wiem co renderujesz ale teraz dobrym minimum jeśli chodzi o ilość pamięci jest 16-32 gb. Natomiast jesli chodzi o AMD to na razie w będące na rynku procesory nie należy się pakować a AMD ZEN jeszcze nie jest dostępny na rynku coś się odwleka premiera rynkowa ale i tak ich flagowy procesor będzie kosztował około 2000pln co prawda będzie to połowa ceny odpowiedniego i7
Napisano 8 Luty 20178 l Dabarti renderuje na V-ray RT. Ale wtedy maja workflow caly ustawiony na v-ray RT od podgladu do finala.
Napisano 8 Luty 20178 l Autor Dzięki za odpowiedzi. Budżet, no właśnie ;) jestem po wymianie oprogramowania, myślałem, że uda mi się wymieniając minimum komponentów uzyskać lepszą wydajność komputera. Jeżeli powinienem tak naprawdę wymienić płytę główną, kartę grafiki, procesor i ram, to już się robi praktycznie nowy komputer.
Napisano 8 Luty 20178 l Jeśli nie renderujesz na karcie, to nie potrzeba ci 6 ani 8 GB pamięci na karcie. Karta obsługuje głównie viewport, to wymaga dużo mniej pamięci (1-2GB?). Inwestuj raczej w procesor i RAM, przyspieszy renderowanie. No chyba że obrabiasz jakieś monstrualne tekstury które w viewporcie wyświetlasz w pełnej rozdzielczości.
Napisano 8 Luty 20178 l bwrobel jak piszesz ze masz 6 letni komputer to niestety raczej czeka cie zakup tych podzespołów które wymieniamy, napisz konkretnie jaką masz płytę i model procesora. Spokojnie możesz natomiast skoro pracujesz na C4D kupić grafikę od amd one się bardzo dobrze sprawują w cinemie Sebazx6r ja tez renderuje na rt scenki np z samochodami czy studyjne ale juz o rozbudowanym exteriorze mogę zapomnieć nawet posiadając 12 gb pamięci na grafice :) Edytowane 8 Luty 20178 l przez skalpel3d