Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Otrzymałem w pracy projekt wbrew mojej woli i pomału mam dość. Dlatego proszę o pomoc, będzie mi potrzebna.

Muszę wykonać animacje ziarna w maszynie, owe ziarno spada do tej maszyny... I odbija się tam od róznych elementów docierając grawitacyjnie do nich.

Stworzyłem PF Source, które mi generuje moje particle, stworzyłem 1 element który ma być przeszkodą. Wcześniej dodałem Shape Instance by zmienić te particle w model tego ziarna.

Dodałem MassFX Collision by kolidowało z tym modelem, również PFlow Collision Shape. I tu zaczyna się problem bo część cząstek przenika przez model a część koliduje prawidłowo z modelem.

Co zrobić by cząsteczki częściowo nie przenikały przez model, proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najlepiej olac partikle, i nasypac ziarno standardowym sposobem dublując masowo obiekty i zrzucic w Massfx. W globalnych ustawieniach massfx będziesz mogl sobie ustawić próbkowanie. Z pariklami na massfx pamiętam była zawsze jakas jatka by wyszlo jak należy.

Napisano
  • Autor
Najlepiej olac partikle, i nasypac ziarno standardowym sposobem dublując masowo obiekty i zrzucic w Massfx. W globalnych ustawieniach massfx będziesz mogl sobie ustawić próbkowanie. Z pariklami na massfx pamiętam była zawsze jakas jatka by wyszlo jak należy.

ok ok, tylko tych ziarenek bedzie dość dużo... Mrówcza robota mi nie potrzebna, i tak robienie czegoś co całkowicie nie jest moją działką jest tragiczne, z resztą w dalszej części spadające ziarna i zanieczyszczenia mają się oddzielać... Nie mam pojęcia jak cos takiego wykonać.

Napisano

Postaw pracodawcy sprawę jasno, ze nie dasz rady zrobić takiej symulacji, i musi to zrobić ktoś doświadczony w symulacjach. Nie ma komu zrobic, to niech zleca. Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedziec, ze odrobina asertywności w pracy jest jak najbardziej wskazana. Inaczej wejda Ci na glowe.

Napisano
  • Autor

Jednak chciałbym podjąć zadanie przynajmniej do końca weekendu się upewnić aby na pewno nie dam rady. Ambicja mnie zrzera od środka... I nie daje mi spokoju.

Dzięki @Traitor za wskazówki na pewno się do tego odniosę jeśli mi się nie uda.

Ale jeśli ktoś zna się na rzeczy i wie jak to zrobić. Proszę o odzew.

Napisano

Najlepszy do tego byłoby Thinking particles - ale na ogarniecie go potrzebujesz wiecej czasu. W weekend sie nie wyrobisz raczej. Zrob tak jak mowi Traitor - cos w ten desen