Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

zrobiłem sobie przerwę (kilkuletnią) od rysunku. Chciałbym wrócić lecz, szybko się zniechęcam bo nie wiem od czego zacząć.

Chciałbym osiągnąć poziom w którym byłbym w stanie narysować coś takiego, ten styl:

https://mir-s3-cdn-cf.behance.net/project_modules/max_3840/9c634d35986119.570b879f57e9f.jpg

http://img04.deviantart.net/86b3/i/2013/351/e/0/rocks_01__concept_art_by_therealraki-d6xnmyu.jpg

oraz coś takiego

https://cubebrush.co/mb/products/mvjekq-LeDD

na kurs by go kupować to na tą chwilę nie mój poziom...

Mam ołówek oraz kredki z cretacolor lecz kompletnie nie wiem od czego zacząć by rysować w takim stylu.

Proszę o pomoc bo bardzo chciałbym znów rysować ale zniechęcam się do tego bo skaczę nie wiedząc od czego zacząć, a i ręka nie słucha mnie tak jak kiedyś, więc czuje że rysuje do bani.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 3,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma dokładnego przepisu na to jak nauczyć się rysować w konkretnym stylu - musisz samemu wykminić jak to robić i co dla Ciebie działa najlepiej.

Jeśli ja postawiłbym sobie taki cel to znalazłbym konkretnego artystę, z którego stylu chciałbym coś zaczerpnąć i przestudiował jego prace ( przez przestudiowanie nie mam na myśli kopiowanie ). Sporo można wywnioskować nawet bez malowania czy rysowania a po prostu sporządzając notatki, zapisując wnioski na kartce. Potem wziąłbym któryś z tych linków, ustawił jako refke i spróbował zmalować coś swojego w tym tej stylizacji.

W tych pracach tematem przewodnim jest kształt - na Twoim miejscu zacząłbym od ogarniania takich zagadnień jak Shape Design, Shape Language itp ;]

Napisano

Jak zaczynać to tylko od podstaw.

Czyli po pierwsze perspektywa( rysowanie prostych brył w przestrzeni)

później dodajesz światłocień(proste formy takie jak sześcian, kula, stożek)

Jak już opanujesz w miarę proste formy zacznij je łączyć w coś bardziej skomplikowanego.

Następnie zabierz się za kompozycję i kolor.

Jak będziesz miał te podstawowe narzędzia opanowane w stopniu co najmniej przyzwoitym możesz przejść do bardziej zaawansowanych zagadnień, takich jak anatomia, design itp.

Własny styl to coś co wyłoni się samo w trakcie twoich starań ;)

To są rzeczy które ludzie rozkminili już setki lat temu i uwierz mi jeśli pominiesz te "nudne" etapy będziesz sobie potem długo pluł za to w brodę(mówię to z własnego doświadczenia ;)

Napisano

Rysowanie to umiejetnosc ktora przychodzi z czasem, a zeby nabyc to umiejetnosc to trzeba po prostu rysowac, proste jak drut

Nic Ci nie da ogladanie tutoriali, musisz po prostu rysowac i tyle, to jest troche jak z nauka jazdy na rowerze tyle ze w xuuj o wiele bardziej czasochlonne, trzeba na to poswiecic kilka dobrych lat i trzeba stworzyc naprawde duzo brzydkich rysunkow zanim zacznie sie tworzyc te ladne

A jezeli chodzi o tutki to bardziej polecilbym Ci wikipedie i szukanie hasel typu : "swiatlo", "kolor", miesnie itp.

zeby zrozumiec jak to wszystko dziala, nie zaprzatalbym sobie glowy tzw. tutkami czy kursami, speedpaintami itp. w ktorych to goscie rysuja cos ladnego i zazwyczaj w wiekszosci wypadkow pieprza 3po3, szkoda czasu

Edytowane przez tr3buh

Napisano
  • Autor

Cześć, dzięki za wsparcie.

Od przyszłego tygodnia będę miał w końcu więcej czasu to zacznę realizować wasze zalecenia i zacznę bardziej patrzeć na to wszystko od strony analizy niż próby papugowania po kimś.