abr Napisano 27 Marzec 2017 Napisano 27 Marzec 2017 Dzień dobry, Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu jeszcze jednego mojego problemu z projektowaną łazienką. Dopiero zaczynam prace z Vrayem i mam czasem pewne komplikacje z którymi nie wiem jak sobie poradzić. Poniżej załączam dwa pliki, jedno zdjęcie wyrenderowanego rysunku w dobrej rozdzielczości, jest on zaśnieżony w dość specyficzny sposób oraz drugi, render ( te same ustawienia) kawałeczka tego projektu gdzie takie zaśnieżenia nie powstają. Takich kawałeczków projektu porobiłam parę i w nich nie występowało mi to zaśnieżenie. Czy te zaśnieżenia są kwestią jakiś ustawień w materiałach luster ( dużo luster w jednym pomieszczeniu, może kwestia odbić )? Jak rozwiązać taki problem? Z góry dziękuje :)
Pawelkos Napisano 27 Marzec 2017 Napisano 27 Marzec 2017 Upewnij sie ze masz wlaczony sub-pixel mapping, a jesli to nie pomoze to zaznacz tez clamp output w ustawieniach rendera w color mappingu
t0m3k Napisano 27 Marzec 2017 Napisano 27 Marzec 2017 nie korzystasz przypadkiem z progressive image sampler? https://docs.chaosgroup.com/display/VRAY3MAX/Progressive+Image+Sampler jesli tak to zmien na Bucket mode albo zmien ustawienia korzystajac z informacji w linku powyzej.
abr Napisano 28 Marzec 2017 Autor Napisano 28 Marzec 2017 Dziękuje za pomoc :) Włączyłam sub-pixel mapping bo nie miałam włączonego oraz zmieniłam progressive na bucket. Mam nadzieje że to pomoże, niedługo się okaże;)
abr Napisano 29 Marzec 2017 Autor Napisano 29 Marzec 2017 Zrobiłam rendering i wszystko poprawnie wyszło, jeszcze raz dziękuję :)
Rekomendowane odpowiedzi