Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy da się deformować obiekt innym, mniejszym, obiektem o tej samej topologii? Tak jakby wycinkiem oryginału?

Tzn. kopiuję część obiektu, animuję, i chcę żeby vertexy starego obiektu dokładnie podążały za tym nowym. W położeniu bazowym vertexy są w identycznych pozycjach.

Np. oddzieliłam powiekę, i chcę żeby "oryginalna" powieka złączona z meshem głowy podążała za tą oddzieloną powieką.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Da się mniejszym modyfikować większy, tylko w tym mniejszym trzeba odrobinę go pomniejszyć za pomocą "alt S" (pusu/pull) w kierunku , wewnętrznym trzeba odwrócić normalne na lewo. Albo powiększyć i normale nie zmieniać. i potem meshdeform. Te odwracanie normali i meshdeform mniejszym bywa wygodniejsze, ale nie wiem, czy się sprawdzi w twoim przypadku.

tu plik http://pasteall.org/blend/index.php?id=46202

obiekt A, przeźroczysty, żeby było widać, jest deformowany obiektem B z normalami na lewo, bo jest wewnątrz. B ma shapekey, żeby pokazać działanie.

Edytowane przez ikkiz

Napisano
Najlepiej uzyć builda 2.79 i opcji'surface deform'.

Surface deform nie wymaga zabawy w skalowanie obiektu, bo obiekt deformowany może wystawać poza powierzchnię obiektu który go deformuje.

Ale niestety ma tą wadę, że deformuje cały obiekt a nie jego kawałek (jak zrozumiałem w przypadku oka żaby) i na domiar złego (jeszcze?) nie ma opcji ograniczenia do vertexgrupy.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wskazówkę o Surface Deform, nie znałam tego. Przetestowałam. Niestety deformacja wychodzi poza brzegi mniejszego obiektu. Jeśli wprowadzą vertex grupy, byłoby to idealne rozwiązanie.

Na razie poszłam za pomysłem ikkiz, i zainspirowana zamiast push/pull dałam na mniejszy obiekt modyfikator Solidify, który zastępuje to skalowanie. Dzięki!

Napisano
  • Autor

Boris - nigdy nie używałam więc może się mylę, ale chyba nie nadaje się do rigowania trójgłowego smoka z ogonem i skrzydłami?

No i nie wiem jak by rozwiązał problem dość specyficznych powiek którę próbuję opanować.

Napisano
  • Autor

Ale ja nie mam problemu z rigiem generalnie. Odkąd animuję dziergam sobie custom rigi. Miałam problem tylko z powieką, zresztą teraz z meshdeformem działa.

Edytowane przez Ania