Napisano 8 Maj 20177 l Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu przymierzam się do złożenia nowego zestawu komputerowego, mój budżet to 20.000zł z tym, że jest to narazie nieprzekraczalna granica. Komputer ma służyć głównie do renderingu GPU (Fstorm engine) oraz okazjonalnie większych eksteriorów w Vrayu. Praca oczywiście w 3ds maxie + programy do obróbki grafiki. Przeglądając fora internetowe, testy i porównania wyklarowała się w mojej głowie mniej więcej taka wizja: - Procesor intel Xeon 8 rdzeni - 16 wątków z wysoką czestotliwością procesora, jako że będzie to moja jedyna stacja robocza chciałbym, żeby płynnie obsługiwał viewport wszystkich programów. - Płyta głowna na 2 sockety procesorów ( W przyszłości zamierzam dokupić drugi taki sam) oraz 4 sloty na karty graficzne - 3x GTX 1080Ti, nie zdecydowałem jeszcze jakie wersje to będą. -64GB Ram -Dysk SSD oraz HDD będę brał z komputera który aktualnie używam - (Dysk SSD Crucial M550 256GB 2.5'' SATA 6Gb/s MLC (read/write; 550/500MB/s) (CT256M550SSD1)) oraz (Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001)) - nie wiem natomiast jaki dobrać do tego zasilacz oraz chłodzenie Podsumowując - nie jestem jakimś wielkim znawcą Hardware'u, mam tam jakąś wiedzę ogólną, natomiast potrzebowałbym jakiegoś bardziej technicznego spojrzenia na to co wymyśliłem, oraz konkretne propozycje procesora, płyty głownej, ramu, zasilacza i chłodzenia, oraz ewentualne sugestie przy wyborze modelu 1080Ti. Dzięki z góry za pomoc! Pzdr Rafał
Napisano 8 Maj 20177 l Nie wolisz się wstrzymać do końca roku? na nową teslę która będzie miała 32 giga ramu.
Napisano 8 Maj 20177 l Autor @Maciek - Nie ma za dużo informacji na temat tej karty. Zresztą zawsze będzie tak, że za "X" czasu wyjdzie coś lepszego i wyprze stary sprzęt. Potrzebuję wymienić hardware już teraz.
Napisano 8 Maj 20177 l o teslach zapomnij, nawet głupie k40 kosztuje teraz ponad 10 tysięcy a nie oferuje większej wydajności niż 1070, a nawet gorszą. Poza tym nowe tesle nie będą wspierać NVlink przez co i tak lepiej brać quadro oparte na tych teslach (quadro gp100) jak już jest taka potrzeba. Ale nie jest to tania zabawa.
Napisano 9 Maj 20177 l Witam. a`propo Quadro czy Tesli. Już nie raz wypowiadałem się odnośnie celowości ich stosowania. Quadro tylko w szczególnych wypadkach (np. bardzo wskazany w SolidEdge czy SolidWorks, AutoCad itd, niektóre aplikacje wspomagające specjalistyczne oprogramowanie naukowo medyczne czy biologiczne). Tesla - oprogramowanie symulacyjne (np. tam gdzie potrzeba więcej niż 12 GB) , klastry obliczeniowe. Do renderingu GPU tylko i wyłącznie Nvidia GTX ew Titan. Zrobi to samo ale za 20 % ceny albo i mniej ,więc po co przepłacać. Inna sprawa ze przy duzej ( większej niż 2 liczbie kart trzeba rozwiązać kilka problemów) ale to już odrębny problem. AMD na razie nie... zobaczymy, może w przyszłosci. Edytowane 9 Maj 20177 l przez matszklar
Napisano 9 Maj 20177 l ach macie rację totalnie zapomniałem o cenach.. po prostu 32 giga mnie zamroczyło. Co do AMD. z przecieków Vega będzie mieć max 8 giga więc GTX tutaj wypada lepiej.
Napisano 10 Maj 20177 l Autor Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale zrobił się z tego trochę offtopic o kartach graficznych, czy ktoś jednak byłby w stanie pomóc mi z tym zestawem?
Napisano 10 Maj 20177 l Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale zrobił się z tego trochę offtopic o kartach graficznych, czy ktoś jednak byłby w stanie pomóc mi z tym zestawem? napisz do mataszklar. jego firma ostatnio składała multi gpu config.
Napisano 20 Maj 20177 l skoro na te chwile nie trzeba duzo rdzeni to szczerze wolalbym wziac plyte single socket i odblokowanego xeona lub i7 5960x i puscic go nawet na 4ghz i mysle ze spokojnie bys sie wyrobił w 20k nawet na 4 kartac 1080ti