Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Uczę się riggowania z digital tutors i czasem napotykam problemy, na które odpowiedź staram się uzyskać na tym forum.

Tym razem sprawa wygląda tak:

Tworze CV Curve > Dostosowuje pivot do stopy, aby zgadzał się z położeniem Ankle (tak jak na filmiku z resztą z digital tutors) > Następnie gość zaznacza control obj. > ctrl+D > ctrl+G > i magicznym sposobem grupa, w której jest zduplikowany control obj. posiada pivot na środku sceny (mam na myśli world 0;0;0) poczym jak nigdy nic mirroruje tą grupę do drugiej nogi za pomocą Scale X: -1.

Ja napotkałem na problem gdzie pivot nie pojawia się na środku sceny w tej grupie tylko zostaje w jeszcze innym miejscu...

Proszę o pomoc i podsyłam screen: http://imgur.com/Ly1Qlsq

--------------------------------

WAŻNE!!!

--------------------------------

Poradziłem sobie na swój sposób.

Stworzyłem CV Curve na środku sceny (hold X) > zaznaczyłem zduplikowany control obj. > hold D + hold V + Scroll > pivot zduplikowanego przeciągnąłem idealnie na środek do wcześniej stworzonego CV Curve > zmirrorowałem control obj. do drugiej stopy > freeze transformation > działa

I teraz pytanie. Czy tak się czasem "kombinuje" podczas riggowania? Czy postąpiłem słusznie? I nadal mnie ciekawi dlaczego pierwszy sposób mi nie zadziałał :(

Nadal prosze o pomoc jeśli chodzi o sposób pierwszy.

Edytowane przez PePeZBA

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Sprawdzałeś ustawienia 'GROUP' ?

[ATTACH=CONFIG]104065[/ATTACH]

Dziękuje za pomoc! Wszystko teraz działa! Dopiszę poprawki do moich notatek.

PS: Podziękowania oraz plusy chyba nie działają, bo nie mogę ich kliknąć w twoim poście.

Napisano
PS: Podziękowania oraz plusy chyba nie działają, bo nie mogę ich kliknąć w twoim poście.

Zamiast tego RTFM ;]

Napisano
  • Autor
Zamiast tego RTFM ;]

Maya ma taką mase opcji, że czasem nie jestem w stanie kursorem ruszyć, aby coś zdziałać.

Może i pytam o głupie rzeczy czasem, ale wychodzę też z założenie, że jeśli dobrze opisze problem + tytuł to mój temat przyda się komuś innemu z podobnym problemem.

Napisano

Rigowanie to kombinowanie - liczy się efekt końcowy a Twoim jedynym recenzentem będzie animator :D

Przerób kilka tutków to złapiesz zasadę i ... wszystkie wywalisz do śmieci :D

Napisano
Rigowanie to kombinowanie - liczy się efekt końcowy a Twoim jedynym recenzentem będzie animator :D

Przerób kilka tutków to złapiesz zasadę i ... wszystkie wywalisz do śmieci :D

Rigowanie to nie jest kombinowanie tylko projektowanie asblaze ;) Kombinowaniem jest tylko do momentu aż faktycznie zrozumiesz jak działąją aplikacje do animacji 3d.