Napisano 12 Sierpień 20177 l Ciekaw jestem jak zabezpieczacie swoje kompy podczas burzy. Ja nie mam lukratywnych zleceń więc po prostu wyłączam. Są jakieś 100% zabezpieczenia?
Napisano 12 Sierpień 20177 l bezpieczniki w gniazdku, listwa, UPSy mi się paliły za często, wybrałem model z wbudowana baterią (laptopa). Przy mocnej burzy - ponieważ mam laptopa - odlaczam zasilanie lub robie przerwe.
Napisano 12 Sierpień 20177 l UPS, ma jeszcze jedną bardzo ważną funkcję (stały prąd na wyjściu bez wahań jak to bywa w samym gniazdku) i jeśli masz sprzęt który kosztuje polecam ci kupić mimo wszystko nawet jak będziesz odłączać na czas burzy.
Napisano 13 Sierpień 20177 l Autor Ja wyciągam przewody z listwy zasilającej. Właśnie to miałem na myśli pisząc wyłączam
Napisano 13 Sierpień 20177 l Przy odłączaniu przewodów warto też pamiętać o kablu ethernetowym - szczególnie jeśli ktoś korzysta z wifi z zewnętrzną anteną itp. Może być tak że pomiędzy anteną na dachu a płytą główną mamy jedynie "zabezpieczenie" w formie routera ;-)