Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jestem od niedawna użytkownikiem programu Maya i zachciało mi się wyrenderowac animację liczącą 240 klatek. W ustawieniach renderingu ustawiam wszystko co się da, tzn. ilość klatek -240, format pliku AVI rozmiar animacji. Niestety potam jeżeli chodzi o rendering mam tylko dostępną opcję "Render current frame" co oczywiście wyrenderowuje mi tylko jedną klatkę. Po przeszukaniu Mayi odkryłem że w menu Rendering jest jeszcze opcja Batchn Rendering i ta opcja wyrenderowuje całą animację ale bez żadnego podglądu o czasie trwania i jego przebiegu.

Czy nie ma możliwości, wygenerowania tak jak w innych programach 3D normalnego przebiegu renderowania animacji z podglądem?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Renderowanie chociaż wydaje się być strasznie trudne w praktyce jest stosunkowo łatwe.

Nie jestem pewien jaki chcesz uzyskać efekt i na jakiem May pracujesz. Ja renderuję Arnoldem. Żeby tego dokonać zwykle kiedy robię podgląd jednego modelu czy postaci to robię tak.

W ustawieniach zmieniam silnik ręderujący na Arnolda. Potem w Zakładce Arnold dodaję światło "skydome light" Teraz dzięki temu mam podgląd renderingu żeby sobie łobczaić co jest do poprawy. Potem zwyczajnie ustawiam ile klatek ma być wyrenderowane, do jakiego pliku i tyle.

Taki mały tip dla początkującego. Żeby wyrenderować już coś porządnie to trzeba poświęcić kilka dni żeby zaznajomić się z mapami, sceną, światłem i renderingiem. Ogólnie nie jest to trudne ale wymaga podstaw. Są w miarę tanie workflowy. 75 kiedyśdałem, żeby ogarnąć v-ray więc nie było tak drogo.

Napisano

arnold dobrze stosować też używam

Edytowane przez roberti

Napisano

Obojetnie w jakim programie - nigdy nie renderuj od razu do pliku wideo bo jak cos pojdzie nie tak to bedziesz musial wszystko od poczatku renderowac. Renderujesz pojedyncze klatki i sklejasz w film pozniej.