Demedina Napisano 30 Wrzesień 2017 Napisano 30 Wrzesień 2017 (edytowane) Cześć. Chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle jest taka możliwość. Powiem wam dokładniej o co mi chodzi. No więc mam model kwiatka I ten model jak widzicie nie jest konkretnie w kształcie kwiatka, to tekstura z kanałem alfa sprawia, że ten kształt modelu wygląda jak kwiatek. Kanał alfa przysłania niepotrzebną część modelu. No i pytanie czy da się zaznaczyć kanał alfa i usunąć właśnie tę część modelu którą przysłania? Żeby model wyglądał faktycznie jak ten kwiat. Jeśli znacie jakieś inne sposoby pozbycia się tej zbędnej części modelu to chętnie poczytam. PS: program w jakim operuje to 3ds max 8, ale mam też 3ds max 2013. Edytowane 1 Październik 2017 przez Demedina
t0m3k Napisano 3 Październik 2017 Napisano 3 Październik 2017 najlatwiej bedzie wrzucic kanal alpha do slotu opacity w materiale tego kwiatka. jesli chcesz zeby model pasowal do alphy to mozesz kwiatek obrysowac linia i nalozyc ten sam material.
Demedina Napisano 3 Październik 2017 Autor Napisano 3 Październik 2017 najlatwiej bedzie wrzucic kanal alpha do slotu opacity w materiale tego kwiatka. jesli chcesz zeby model pasowal do alphy to mozesz kwiatek obrysowac linia i nalozyc ten sam material. Musi istnieć jakiś prostszy sposób niż ręczne obrysowywanie linią. W przykładzie podałem taki prosty kwiatek, ale jak przyjdzie wielkie drzewo z masą liści to co w tedy. Sposób z opacity nie zdaje egzaminu, bo model kwiatka musi być wycięty na jego kształt, a aktualnie jest to model o kształcie zwykłego pięciokąta.
t0m3k Napisano 3 Październik 2017 Napisano 3 Październik 2017 otworz alphe w photoshop'ie zrob zaznaczenie wyeksportuj zaznaczenie jako krzywa do pliku Illustrator'a (AI) zaimportuj krzywa z pliku AI do max'a
ozogonkiem Napisano 6 Październik 2017 Napisano 6 Październik 2017 otworz alphe w photoshop'ie zrob zaznaczenie wyeksportuj zaznaczenie jako krzywa do pliku Illustrator'a (AI) zaimportuj krzywa z pliku AI do max'a Możemy to nawet uprościć~! Otwórz alfę w illustratorze, użyj opcji Image Trace, wytnij czarny kolor, resztę scal i voila. Mamy krzywą gotową do importu. (najbardziej zautomatyzowany sposób jaki przychodzi mi do głowy)
jaceks Napisano 13 Październik 2017 Napisano 13 Październik 2017 (edytowane) Zrób model tego kwiatka - alpha jest zbędna. Alpha ci modelu fizycznie nie przytnie. Więc albo alpha albo model. Edytowane 5 Styczeń 2018 przez jaceks
Rekomendowane odpowiedzi