Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam drogich współforumowiczów, ostatnio przymierzam się do wymiany mojego poczciwego i7 2600K na coś nowszego.

Na chwilę obecną moim główny problemem jest czy iść w stronę intela czy też dać szansę AMD, generalnie procesory nad którymi się

zastanawiam to Ryzen 7 1700x lub i7 8600K, ewentualnie czy jest sens dopłacać do i7 7820x lub Ryzena 1800X?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

z tego co wiem to nie ma i7 8600k. jest i5 8600k (6 rdzeni bez HT). Między Ryzenem 1700x i 1800x nie ma aż tak dużej różnicy żeby dopłacać do 1800x. Ja pracuję teraz na Ryzenie 1700x i jest na prawdę spoko. Da się go bardzo łatwo podkręcić. Intel ma na pewno mocniejszy pojedynczy wątek. Przykładowo w Adobe Premiere wygrywa praktycznie zawsze bo działa na jednym wątku.

Napisano
  • Autor

a zapomniałem napisać do czego będzie używany, głównie modelowanie 3d i rendering, trochę PS i AE no i oczywiście raz na jakiś czas jakaś gierka. Właśnie kusi ten 1700X tylko chce zebrać jak najwięcej opinie zanim pójdę w tą stronę.

chudy - racja zasugerowałem się swoim 2600K, masz rację chodzi o 8700K :)

Napisano
  • Autor

michalo - płyty jeszcze żadnej nie planuję, w pierwszej kolejności chciałem wybrać procesor, a następnie płytę główną pod dany socket. Generalnie jeśli chodzi o mobo to fajnie by było zmieścić się w cenie do ~700 zł więc jakby ktoś miał jakieś sugestie też chętnie wysłucham :)