Napisano 25 Październik 20177 l Hej Wam! Mam problem z wyłączającym się 3ds maxem po uruchomieniu rendera. Model z tego co mi się wydaje nie ma aż tak dużo poligonów a kompa mam mocnego... jednak koedy włączam render to po chwili duzszej rozkminy komp daje komunikat ze za mało pamięci jest na kompie i trzeba zamknąć program... nie znam się na tym aż tak wiec bardzo proszę o wyrozumiałość i jakieś wskazówki co może być przyczyna tego komunikatu... czy coś za dużo w modelu czy coś mam nie tak z kompem ? Mielilam już większe rendery i nie było problemu a tu nagle ?! Z góry wielkie dzięki !;)
Napisano 25 Październik 20177 l wlacz task manager i przejdz do zakladki performance, tam gdzie jest zuzycie procesora i pamieci. wlacz render i patrz co sie dzieje. obserwuj tez max'a i co robi w oknie renderu (laduje textury, modle...) sproboj wylapac w jakim momencie przestaje dzialac. z doswiadczenia moge tylko powiedziec ze jesli max'owi braknie ramu to poprostu komp sie "zatnie" i przestaje reagowac.
Napisano 25 Październik 20177 l Autor poligonow lacznie jest ok 6 000 000 wiec jednak sporo (część rzreczy przekonwertowalam na proxy ale dalej jest troche)Jak ukrywam sobie warstwy itp to do renderu zostaje ok 2 000 000 ... ale dalej to nic nie daje
Napisano 25 Październik 20177 l Autor poligonow lacznie jest ok 6 000 000 wiec jednak sporo (część rzreczy przekonwertowalam na proxy ale dalej jest troche)Jak ukrywam sobie warstwy itp to do renderu zostaje ok 2 000 000 ... ale dalej to nic nie daje
Napisano 30 Październik 20177 l ok.. a ile masz pamięci? w vray w zakładce system możesz też ustawiać limit pamięci- zobacz ile masz ustawione.. używasz displacement? spróbuj poczyścić scenę jakimś skryptem do czyszczenia cleaner8.ms albo prune_scene_2.1.0.mse mi scena 8,3 mil. poly zajmuje 9 GB ramu samym otwarciem, 15 przy renderze.. co dodając inne programy, windows daje 19GB łącznie (co prawda scena 8 mil. scenie 8 mil. nierówna.. scena 8,8 mil. z basenem zjadła 44 GB RAM) no i przeczyść scenę jakimś skryptem, może śmieci zapychają.. prune_scene_2.1.0.mse na przykład Edytowane 31 Październik 20177 l przez mitic