Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej.

Mam problem z importem zwykłych rzutów z Autocada do Maxa.Po imporcie linie są porozbijane i przypadkowe jak na screenie.

W Cadzie rysuję w metrach, importuję w metrach(rescale).Niby wszystko się zgadza jesli chodzi o jednostki.W opcjach importu zostawiłem default....Już nie mam pomysłu w czym problem.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najprawdopodobniej model jest za bardzo oddalony od środka sceny. Im dalej od środka tym max traci precyzje.

Przesuń w cadzie rzut w okolice 0,0,0 i zaimportuj ponownie.

Napisano
  • Autor
Najprawdopodobniej model jest za bardzo oddalony od środka sceny. Im dalej od środka tym max traci precyzje.

Przesuń w cadzie rzut w okolice 0,0,0 i zaimportuj ponownie.

Tak, zrobiłem.Niestety nie pomogło:/ Co dziwne, kiedy zaznaczę któryś obiekt, linie odświeżają się pokazując normalny kształt.Kiedy odznaczę- znowu sieczka.

Napisano

Spróbuj zaimportować trybem Legacy AutoCad, jest starszy i wolniejszy ale może pomoże.

Możliwe że to któraś z opcji interpretowania krzywych w maxie, albo max wariuje z jednostkami. Jak masz ustawione jednostki systemowe maxa?

Gdyby to nie pomogło podzieliłbym ten dwg na grupy warstw i importował partiami.

Napisano
  • Autor
Spróbuj zaimportować trybem Legacy AutoCad, jest starszy i wolniejszy ale może pomoże.

Możliwe że to któraś z opcji interpretowania krzywych w maxie, albo max wariuje z jednostkami. Jak masz ustawione jednostki systemowe maxa?

Gdyby to nie pomogło podzieliłbym ten dwg na grupy warstw i importował partiami.

Dzięki Stormwind.Legacy tez nie pomógł..

Jednostki mam ustawione tak, jak na obrazku.Nie wiem czy czegoś w opcjach importu nie powinienem ustawić.Gdzieś wyczytałem że w grę wchodzi też Reset to default user profile settings?

Napisano

To plik a Autocad czy jakiś innych wynalazków typu jakieś chińskie odpowiedniki?

spróbuj może skopiować wszystko z tego pliku cada i wkleić do czystego, nowego, pustego pliku cada.. zapisać w wersji autocad 2004 na przykład.

Raczej importujesz normalnie, bez żadnych reset settings, w imporcie ustawiasz tylko jakie jednostki ma rysunek w cadzie..

Napisano

nie wiem czy to pomoże, ale ustaw jednostki w maxie na centymetry. nawet wtedy max potrafi tracić precyzję, aż się boję wyobrazić co będzie przy metrach jako jednostkach. to nie jest program cadowy, max zaokrągla wartości

Napisano
  • Autor

Dzięki za porady.

Tak, mitic.Oba programy z tego samego pakietu 2015.

Spróbowałem obu sposobów i wygląda na to, że chyba jednak chodzi o jednostki a raczej braku precyzji Maxa w odwzorowaniu, tak jak Polka dot pisze.Po przestawieniu na centymetry i zostawieniu defaultowych ustawień rysunek zaimportował się prawie normalnie.Wykrzaczyły się tylko dwa bloki.

Wnioskuję że przed exportem lepiej przeskalować w Cadzie na cm i w maxie również cm.A dla pewności można jeszcze przekleić do świeżego pliku.

Pozdrawiam!