Napisano 18 Styczeń 200619 l Witam, mam problem. Pracuję nad sceną składającą się z ok 200 000 polygonów i jak do tej pory wszystko szło ładnie. Jednak po dodaniu do sceny oświetlenia GI i otoczenia HDRI zaczął mi się pokazywać przy renderingu błąd: "There isn't enough MEMORY for the raytracer to build it's acceleration DATA structure" Moja konfiguracja to Athlon64 2800+@3200+, 1GB ramu @ 488mhz i Radeon 9800pro. Zrobiłem mu 12GB pamięci wirtualnej. Kiedy patrzę w task managerze na dole na użycie pamięci to dochodzi ono do maksimum 1,5GB. Czyli jest jeszcze dużo pamięci, a błąd wyskakuje. Jestem początkujący w maksie i większość rzeczy związanych z oświetleniem robiłem na podstawie tutoriali, więc nie mam pojęcia jak rozwiązać ten problem. Prosze o pomoc.
Napisano 18 Styczeń 200619 l w jakim rendererze renderujesz? przy twoim kompie powinno liczyć bez oporów. Spróbuj zmere'ować wszystko do nowej sceny, czasem pomaga.
Napisano 18 Styczeń 200619 l Musisz zmienić maksymalną ilosc pamieci jaką system może przydzielić dla jednego programu. Jest to tzw 3GB switch. Poszukaj na forum, sans serif wiele razy podawał jak to zrobic:)
Napisano 18 Styczeń 200619 l Autor Używam Vraya. Nie wiem co to znaczy zmere'ować ale poszukam i spróbuję :)
Napisano 18 Styczeń 200619 l Jeżeli używasz win xp pro lub win2k to najlepszym rozwiązaniem jest tzw /3GB switch Standardowo system może przydzielić maksymalnie 2GB pamięci wirtualnej dla jednego procesu. Stosując małą zmianę w pliku boot.ini znajdującym się na dysku C można zwiększyć ten przydział do 3GB. wszystko jest ładnie opisane na stronach m$: http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/exchange/guides/E2k3Perf_ScalGuide/e834e9c7-708c-43bf-b877-e14ae443ecbf.mspx Podobno to rozwiązanie nie działa już na Service Pack 2. Podobno trzeba mieć wszystkie sterowniki dedykowane konkretnie temu systemowi który się posiada. Na pewno czasem system może się "popsuć" i /3GB switch przestaje działać, lub nie działa od samego początku wyświetlając blue screen na starcie informujący o problemach ze sterownikami karty graficznej co powoduje autorestart. Dlatego trzeba sobie zostawić możliwość uruchomienia systemu bez /3GB switch. Wtedy boot.ini powinien wyglądać tak jak poniżej [boot loader] timeout=3 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /fastdetect /3GB multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
Napisano 18 Styczeń 200619 l Autor Super, 3GB Switch zadziałał ;) Wielkie dzięki! Aha, mam SP2 i działa.