Napisano 4 Wrzesień 200420 l Witam wszystkim mam prawde mowiac STRASZNY problem siedze dzisiaj caly dzien nad tym zeby zrobic ladne oswietlenie i teksturowanie do tego pokokju:( wogule nie potrafie zrobc dobrej tekstury zeby to wszystko wygladalo realnie a chchialebym by to jednak wygladalo realnie bo ten pokój bedzie czescia mojej animacji w Bitwie prosze jesli komus by sie chchialo moze mi cos podpowiedziec ps. nie wiem czy przypadkiem nie powinienem umiescic tej pracki w wip ale to nie jest wip wiec w sumie...:( pozdrawiam
Napisano 4 Wrzesień 200420 l Autor a tutaj daje jeszcze 2 renderki i animcja w ktorej chce wykorzystac ten pokój :) lke jeszcze przedemna kupe pracy dopiero zaczyna animowanie ludzkich ruchow:( a animacja jest tutaj:) http://www.bright.3lan.pl\qw.avi pozdrawiam:)
Napisano 4 Wrzesień 200420 l Autor a brazil jest zly?:) w tych renderach renderowalem wszystkie brazilem:)
Napisano 4 Wrzesień 200420 l nie twierdze ze nie sa -> twierdze ze niewidac tu ani kkrzty gi :) wyglada to niewiele lepiej niz gdybys przepuscil przez scanline :) M@ti (na jego stronie jest tutek do brazila) na pewno powie Ci co robisz zle :)
Napisano 4 Wrzesień 200420 l Autor aa wiem dlaczego!:) bo nie uzylem jeszcze zadnego brazilowskiego materialu bo by starsznie dlugo sie renderowalo :) moze to cos pomoze:) pozdrawiam
Napisano 4 Wrzesień 200420 l Piotrek .... material tu nie pomoze .... wlacz direct i indirect luma ... daj bounces na 3 ,w opcjach swiatla daj fotony na 1000000 ,wlacz photon map server, SeRcz Radjus daj na 50 i lecisz ;) poczytaj tutoriale o brazilu np na stronie Myszka lub M@Tiego Powodzenia
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Autor no niewiem:) Marcin teraz to troche wyglada yyyy:) za jasno:):) troszke musze tutaj jeszcze pokombinowac bo bardzo zalezy mi na tym zeby ta scena wygladla jak najbardziej realistycznie:( pozdrawiam
Napisano 5 Wrzesień 200420 l zmniejsz bounces na 2 i moc fotonow w ustawieniach swiatla daj na 0.7 popracuj tymi dwoma parametrami ....
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Autor Marcin zobacz lepiej nie?? za duza mialem moc photonow miales racje:) zobacz jak teraz wyglada a kolejny render juz powaga wyglada lepiej tylko wiesz coi tutaj jest zle? zobacz sobie to wszystko jest jak w domu dla lalek nie widac tej glebi i tego by wszystko bylo takie duze i realne od czego to zalezy? pozdrawiam i dziekuje starszzzznie za pomoc:)
Napisano 5 Wrzesień 200420 l hmm wiesz co ... wyslij mi ta scene ..... ja obejze co gdzie i jak i podam ci parametry ... przy okazji moze ini cos z tego beda mieli ... poprostu powiem co jest nie tak .... mail moj jest w profilu znajdziesz
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Ja bym sobie odpuscil GI/photony i całą reszte, jesli to wnętrze ma być otoczeniem do animki. Chyba ze ktoś ma klaster do dyspozycji :>
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Ja bym sie klocil co do uzycia gi na v-ray'u 3 min na jedna klatke daja juz bardzo fajny efekt(oczywiscie zalezy od sprzetu) a z tego by wynikalo iz cala anmacja moze byc wyrenderowana w gora 2 dni - nie jest to czas ktory by mogl mnie odstraszyc :) piotr Dobosz -> rada dla ciebie, ustaw swiatla w tych miejscach gdzie zeczywiscie powinny sie znajdowac (na pierwszym renderze widze ze na srodku sciany masz rozswietlone kolo - omni nie powinno sie tam znajdowac- bo niby z kad tam jakies swiatlo na srodku pokoju na tej wysokosci??) attunations ustaw na invert(dzieki temu otrzymasz swiatlo ktore zachowuje sie tak jak w rzeczywistosci) i pobaw sie parametrami swiatla. co do brazila to nie poradze bo nie uzywam - ale jesli chcesz wykorzystac gi w animacji to przesiadz sie na v-ray'a (lub FR jesli masz troszke lepszy sprzet - bede mogl wtedy pomoc przy ustawieniu parametrow) jesli masz slabego procka to zrezygnuj z gi i poczytaj tutki o symulacji gi na scanline . W newsach byl link do takiego tutka) ps. zrezygnuj ze swiatla wewnatrz pokoju - okno jest na tyle duze ze przy gi wszystko ladnie powinno oswietlic
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Autor dziekuje wszystmkim za pomoc:) choc wydaje mi sie ze jeszcze pomoc bedzie potrzebna:( i z gory przepraszam ze wam zawracam glowe:( mam 2,6 athlona 1 gb ramu plyte asusa wiec chyba to jest wystarczajace narazie a przynajmniej mi sie tak wydaje ciezko zarazbialem na tego kompa:( napisze do Marcina jak Marcin mi pomoze to umieszcze tutaj wszystkie ustawienia to napewno ktos jeszcze skorzysta:) pozdrawiamn wszystkich i naprawde dziekuje
Napisano 5 Wrzesień 200420 l >ten pokój bedzie czescia mojej animacji w Bitwie Moge sie zapytac po co tracisz cenny czas na dlubanie fotoreal pokoju podczas gdy w konkursie istotna jestanimacja postaci?
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Podzielam zdanie biglebowsky ja do swojej animacji bede uzywal gi -> ale dalekie to bedzie od fotorealu Po 2 Twoje modele maja zbyt duza ilosc poly zwroc uwage na to iz sama postac jest low poly(zreszta piekne lowpoly) - postaraj sie w ten sam sposob zrobic scenerie(dzieki temu przyspieszysz etap renderowania - bo nawet Twoj komp zwatpi) . Iiiiiii na Boga nie uzywaj zadnych materialow typu refract lub reflect. Postaraj sie wybrac kompromis miedzy "ladne" a szybkie. Ja dalem sobie gorny limit 3min na klatke - a i tak 25 sekundowa animacja (tzn rendering)zajmie na moim kompie 37h. I pamietaj tak jak napisal BigLebowsky - najwazniejsze w tej bitwie to: ANIMACJA - reszta to detale pozdro ps. gdybys juz ustalil sobie jakis gorny czas na render 1 klatki to wez pod uwage to iz brakuje na niej jeszcze conajmniej 2 postaci
Napisano 5 Wrzesień 200420 l Autor jedna postacia w mojej ANimacji bedzie Kamera ktora zastapi mi jedna postac a druga lala:) musze zrobic ladna scene poniewaz w mojej Animacji glowna role odegra kamera jestem bardzo slaby w animcji postaci wiec postaram sie ukryc to ( nie wiem czy powinienm to mowic:) bo moze ktos pomysli ze tak mialo byc:)) ruchami kamer by wszystko wygladalo pieknie, skomplikowanie ale w rzeczywistosci animacja postaci to bedzie drobna iluzja, ktora postaram sie by byla jak najbardziej rzeczywista:) nie wiem czy to przejdzie:) ale nie mam wyboru :) pozdrawiam