Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 4,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zostań na 260 nie opłaca się pracować nawet na 680 szczególnie Maxie/

Napisano

Najlepszy stosunek cena/wydajnosć ( w tym momencie) to GTX480 , a jeżeli sięgasz po rendering GPU i istotna jest ilość RAM w GPU to seria GTX580

Napisano

mam 670 tez gigbyte .W Mayi b.dobrze smiga Trzeba pobawic sie sterownikami i sciagnac jakies nowsze ....

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Będę się jeszcze zastanawiał, niestety moja karta ma też problemy, bo szybko się przegrzewa. Ale może by samo chłodzenie wystarczyło wymienć :)

Napisano

Nie chlodzenie tylko paste bo wymienia sie ja raz w roku.

Edytowane przez RafalPL

Napisano
  • Autor

przyznam, że jej nie wymieniałem od 3 lat.. kiedyś bardziej dbałem o kompa :> dobrze wiedzieć, lecę na allegro po zamówienie, dzięki :)

Napisano
Nie chlodzenie tylko paste bo wymienia sie ja raz w roku.

jaka paste? pod prockiem wiem ze jest pasta ale jak to sie ma w grafice?

Napisano

Tak samo. :) Tylko na mniejszej powierzchni (przynajmniej w starszych kartach, nie wiem jak teraz) Weź sobie jakąś starą kartę, zdejmij chłodzenie i zobacz.

Napisano

A ja to bym tak troche ostrzegl przed zmiana pasty w nowszych kartach (od fermi w zwyz).

O tyle o ile przy CPU sprawa jest prosta bo mamy konkretny zaczep w podstawce, tak przy kartach graficznych jest to juz trudniejsza operacja.

GTX660 sie nadaje i dzialal bedzie ,odradzam tylko rendering na GPU, bo tutaj wydajnosc bedzie jak w GTX560 ktory mozna kupic za mniejsze pieniazki. Chyba ze kupisz GTX660 TI, ten to bedzie mial juz wyzsza wydajnosc i mysle ze jak przyrownam go do GTX480 to nie przesadze.

Z reszta jakby co to moge sprobowac niedlugo zrobic testy, takze w SLI tych kart.

Napisano

A wiec tak.

Przetesotwalem GTX 660 TI oraz 2x GTX660 TI w vrayu RT.

Tak jak sie spodziewalem wydajnosc dupy nie urwie, ale bylo lepiej niz zakładałem poprzednio.

Do testow posluzyl mi przykladowy projekt znaleziony w sieci.

Maszyna testowa :

I7 2600k @ 5Ghz

16 GB ram 1600mhz

SSD 120GB

3DS max 2013 (trial) + uaktualnienia

vray 2.30

render referencyjny:

vray.jpg

http://www.visualizationstudio.com/tmp/vray_test.zip

wykres.jpg

Jak widac, jest roznica jednak do GTX580 wciaz sporo brakuje. Mysle ze wydajnosc bedzie na poziomie starego GTX470/480.

Z plusow moge nadmienic jedynie mniejsze zuzycie energii, mniej wydalanego ciepla, co w przypadku GTXa jest naprawde wazna cechą (Stare fermi potrafily sie przegrzewac przy dluzszej pracy).

Jesli idzie o same dzialanie w viewporcie, to jest raczej wzorowe jak na GTX (dalej sa charakterystyczne szarpniecia przy pierwszym ruchu kamera w viewporcie), brak wysypywania się maxa i tym podobnych anomalii.

Jest tez powazny minus na chwile obecna - o ile vray radzi sobie na keplerze calkiem niezle, tak IRAY w ogole nie dziala. Nie jest to wina keplera bezposrednio, jednak jego zmieniona architektura w stosunku do fermi powoduje ze iray w ogole nie radzi sobie z keplerem. ma to byc naprawione zapewne przy 3dsmax 2014, lub przy jakims service packu. Dlatego tez w tej chwili nie ma mozliwosci by wypowiedziec sie jak kepler radzi sobie na tym polu, gdzie wspolpracowal by takze z CPU.

Komu mozna polecic taka karte do 1000zł hmmm, zapewno komus kto poza renderowaniem na GPU lubi pograc na swoim sprzecie. W tej drugiej dziedzinie kepler robi wrazenie - jest znacznie mniej pradozerny i znacznie mniej nagrzewa sie przy nawet 100% obciazeniu.

Jesli ktos mysli glownie o renderingu na GPU to chyba nadal bardziej oplaca sie zainwestowac chocby w GTX480 ktorego mozna nabyc za ok 850zł (wersje 2gb).

Jesli kupowac GTX660 to tylko i wylacznie TI - TI po OC dogania w wielu aplikacjach GTX670

Mimo wszystko jak ktos chce keplera to mysle ze GTX660TI w chwili obecnej to najbardziej rozsadny wybor - jak ktos lubi pograc i gra na jednym monitorze to nie znajdzie gry ktora zapcha ta karte. I to wszystko.

Jak beda chetni to sprawdz jej wydajnosc pod blenderem i cycles, jednak jako ze nie uzywam blendera to chetnie przyjme jakies pliki testowe od was i porenderuje na jednej lub 2 kartach.

Na koniec warto zaznaczyc ze praca vrayRT jest wciaz slaba, ogolnie to co uzyskujemy w podgladzie dalego daleko odbiega od realnego renderu, glownie za sprawa bledow w oswietleniu.

Edytowane przez kitamo

Napisano

OK w koncu pojawił się update uwzględniający keplera podczas zabaw z IRAY.

Niestety dziala tylko w srodowisku 3dsMax 2013 i wymaga konkretnie Nvidia Iray.

Podczas testow uzyje zassanej na necie scenki i porownam pracę na CPU, CPu + GPU

Niestety nie mam juz do dyspozycji zadnego Fermi wiec może znajdzie sie ktoś kto zechce także zrobic test przy tej samej scence.

scenka do pobrania:

http://cid-c63ae3df58592f43.office.live.com/self.aspx/.Public/interior.max

Ustawiamy iterations na 500 i sprawdzamy czas.

Pozniej ustawiamy czas na 10min i wklejamy obraz wyjsciowy, rozdzielczosc 1024x768 - bedzie mozna porownac po jakosci.

CPU : 8min 25sec

CPU+ GPU : 3min 20sec

Edytowane przez kitamo

Napisano

Kupilem GTX660 i mi IPR w Maya i Vray RT na GPU nie trybi w jednej scenie. Ogolnie z IPR mam problemy lekkie. Patrze ze w nowej scenie dziala. Moze poprostu za ciezka scena.

Edit.: Wlasnie odpalilem ta scene na GPU i jest zonk poprost u slabo to wyglada. Blend material znikly kolory jakikolwiek. Light linking nie dziala W RT.Kolory nie wlasciwe ...

RT na Open CL ma problem z double sided material....

Edytowane przez Sebazx6r

Napisano

No wlasnie o tym miedzy innymi pisalem, problemow jest sporo.

W irayu tego nie zaobserwowalem, wyglada dokladnie tak samo.