Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

od wczoraj walcze z obiektem krowiej skóry - dywanik. No i chciałbym się od Was dowiedzieć kilku cennych wskazówek odnośnie kierowania tą sierścią - bo efekt który osiągam nieco mnie niezadowala. Dlatego pewnie że niebardzo ogarniam temat futra i włosów.

Efekt musi być taki !! :

43660983.jpg

z tego co wiem jest to hair and fur

mój efekt to :

cs5.jpg

jest to VrayFur, wrzucony na plane, na 0.7cm boxie włosy zachowują się inaczej - gorzej...

Ustawiony :

ustawienia.jpg

Napewno jesteście w stanie dać mi jakieś wskazówki o których niemam pojęcia, z góry dzięki za pomoc.

Pozdro

Edytowane przez jahred6

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no troche za bardzo chciales przyoszczedzic, za proste te wlosy, jak szpilki, o ile skory z krowy widzialem wiele razy to ta siersc jest troche pofalowana, musisz miec wiecej segmentow, wtedy i

"puszystosc" wzrosnie i bedziesz mogl zmniejszyc liczbe wlosow

Napisano
  • Autor

No zgadzam się dodam mu knot'ów, ale głównie zależy mi na dokałdnie takim efekcie jak z ref. Jak osiągnąć taki krowi zaczes ? :-)

Napisano

Stosując mapy w slotach VrayFutra (szczególnie Initial direction, Bend direction, Bend). Ktoś ostatnio mówił, że nawet zwykły Swirl nieźle działa, ale do uzyskania idealnie krowiego efektu pwnie będziesz musiał sam coś namalować.

Napisano
  • Autor

Junior - extra dzięki !!!

arev właśnie ale na jakiej zasadzie powinno się tworzyć te mapy ? Nigdzie nie znalazłem teorii do tego.

Napisano

te mapy sa podobne do normal map, RGB zawieraja wektory kierunkowe XYZ, wtedy mozna tak

losowo wygenerowac zaczes :D mozesz sobie zrobic mixa z 3 noiseow, tak zeby kazdy generowal ci tylko jedna skladowa R,G,B i tak uzyskanego mixa wsadzic do slotu z mapa kierunkowa fura

Napisano
  • Autor

Aha, czyli w RGB... Nigdy nie robiłem takich map, jest jakiś tutek ? Jak to jest proste to podpowiedz mi jak to namalować w PS'ie ? Noisem samym, czy jakimś gradientem ?

Napisano
  • Autor

Tak pierońsko potrzebna rzecz dla projektantów !!! Rozdawaj repy, link cudny ale ruski :)

Po małych instrukcjach z linka Juniora plus maxowski swril za radą arev'a

wyszło mi coś takiego :

czas ok. 8 minut

cs8m.jpg

cs9.jpg

Edytowane przez jahred6

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności